Kanader (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Kanader (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dva Canadaira upućena su na požarište Palmižana-Paklinski otoci. Požar je nešto iza 15 sati lokaliziran, ali se prije toga opasno približio kućama.


Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u nedjelju u gašenje požara na području Palmižana-Paklinski otoci u hvarskom arhipelagu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vezani članci Netko je zapalio stubišta u zgradi u Mesničkoj - 4 Obrat u slučaju požara u Mesničkoj: Policija objavila koga dovodi u vezu s namjernim paljenjem vatre Požar kod Vrpolja Lokaliziran požar u Vrpolju: Policija otkrila uzrok požara

Požar je lokaliziran nešto iza 15 sati, a izgorjela su dva hektara makije i borove šume na predjelu Perna na Palmižani. U gašenju je sudjelovalo 40 vatrogasaca i dva kanadera, a vatra je došla na 100 metara od kuća, javlja Slobodna Dalmacija.

Vatra na Palmižani je buknula nakon što je oko 14 sati munja udarila u stablo u borovoj šumi te se plamen proširio.

''Oko 15:30 sati se radilo na gašenju i dodatnoj sanaciji požara. Nakon potpunog gašenja plamena za vatrogasne snage posao neće biti gotov jer će ostati dežurati na požarištu cijelu noć'', rekao je Nikole Škare, zapovjednika DVD Hvar za Slobodnu.

Na jučerašnjem požarištu Dicmo gdje su djelovala dva Canadaira i dva Airtractora ostvareno je oko 11 sati naleta te izbačeno oko 190 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s 25. kolovozom 2018. sudjelovale u gašenju 53 požara (po 17 u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Šibensko-kninskoj te po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 6 500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.
Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12.08.2018.) sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju