Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene zakona

Ovršni zakon: Dužnici će moći odgoditi deložaciju, ali će to morati platiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako će dužnici platiti godinu dana stanovanja u kući koja im je pod ovrhom, kad su upravo zbog nemogućnosti plaćanja došli u blokadu, nema objašnjenja.

U Hrvatskoj više od 318 tisuća ljudi živi s blokiranim računima, a ukupno duguju 27 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muke s ovrhom "Zovu mi bolesnu majku doma, zovu me na posao, zovu mi šefa": Blokirani u problemima zbog dugova, donosimo važne odgovore Slika nije dostupna Od 1 do 9 milijardi kuna Za više od 320 tisuća Hrvata stižu nova pravila

Mnogi od 'blokiranih' boje se da će ostati bez krova nad glavom, no prema novom prijedlogu Ovršnog zakona, deložacije će se moći odgoditi na godinu dana, ali uz - plaćanje. Novim zakonom Vlada želi skratiti postupak ovrhe, ali i onemogućiti rast duga, koji zbog kamata dužnicima višestruko raste.

Prema izmjenama Ovršnog zakona koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, svi dužnici u ovršenom stanu ili kući dobit će odgodu iseljenja od godine dana - ali će to morati platiti.

Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, pojasnio je: 'Oni koji imaju jedinu nekretninu koja se prodaje, moći će ostati u njoj do godinu dana, ali će za to morati nešto i platiti, dok se ne snađu.'

HDSSB traži zaustavljanje ovrhe nad jedinom nekretninom i prijevremene izbore 

Uvodi se i veća transparetnost dražbi, a kao jednu od važnijih promjena, ministar pravosuđa ističe vraćanje opomene. Građani kaže, moraju biti upozoreni da će nad njima biti provedena ovrha. No, iz udruge Blokirani poručuju: promjene zakona samo su kozmetičke.

'To je isto kao da nekog učite da treba reći dobar dan kad uđe kod vas u stan. Nakon nekoliko godina, koliko postoji Ovršni zakon, predložiti da je normalno da ti stigne obavijest da će te sutra blokirati, jeste tragično', ističu u Udruzi Blokirani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene