Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagađenje u Brodu

Duspara i udruge od Zmajlovića traže ispriku, nazvali ga licemjerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brodski gradonačelnik i sedam udruga poslali su prosvjedno pismo zbog izjave ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da zagađenje sumporovodikom nije štetno za zdravlje ljudi.

Predstavnici sedam udruga i gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara poslali su ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću prosvjedno pismo zbog izjave da onečišćenja zraka koja stižu iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu nisu štetna za zdravlje građana te od njega traže da se ispriča.

"Najoštrije osuđujemo izjavu ministra Mihaela Zmajlovića koji nije samo potpuno zanemario najveći ekološki problem u Republici Hrvatskoj, nego je pokazao i nepoznavanje hrvatskih propisa i zakona. Ministar bi morao znati da građani Slavonskoga Broda udišu zrak druge kategorije i da je dokazano kako dugotrajna izloženost štetnim utjecajima onečišćenoga zraka utječe na zdravlje ljudi, a ne samo na kvalitetu života, kako gospodin Zmajlović licemjerno zaključuje", ističu u pismu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kvar navodno otklonjen Rekordno zagađenje u Sl. Brodu: Rafinerija priznala 'mali problem' Slika nije dostupna Sastanak s ministrom Brođani jedinstveni u borbi za čist zrak

>> 'Sumporovodik ugrožava kvalitetu života, ali nije štetan za zdravlje'

Navode da ministar ima obvezu zastupati interese svih građana Republike Hrvatske, pa tako i građana Slavonskoga Broda posebice kad je riječ o pravu na čist zrak i čovjekovo zdravlje, te da bi trebao doći u Slavonski Brod i ispričati se Brođanima.

Na sastanku gradonačelnika i sedam građanskih udruga predstavnik Brodske ekološke udruge "Zemlja" Ante Nikolaš rekao je kako je problem teško riješiti jer je zagađivač zraka u drugoj državi. Dodao je da je zato odgovornost na državi jer nije zaštitila svoje građane te da je problem i u tome što se prema tom problemu Brodsko-posavska županija odnosi pasivno.

Vesna Šmit iz Građanske inicijative za čist zrak istaknula je kako onečišćenje zraka štetnim plinovima iz bosanskobrodske rafinerije treba staviti među prioritete koje treba riješiti u odnosu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. "Izjava ministra da onečišćenje nije štetno za zdravlje nama je neshvatljiva. Mi smo svjesni da su vlasnici rafinerije tisućama kilometara daleko i da ih zanima samo profit. Nas zanima samo zdravlje", rekla je Miroslava Rajković, predsjednica Udruge "Nada" koja okuplja žene oboljele od raka dojke.

Nakon ministrove izjave na Facebooku je pokrenuta grupa pod nazivom "Kad ako ne sad - Brođani ne dajte da nas truju", kojoj se u samo nekoliko dana pridružilo više od 11.000 članova. Pokretač te grupe Dalibor Vašarević pozvao je građane 31. listopada u 17 sati na prosvjed ispred Radničkoga doma u Slavonskome Brodu koji će završiti na glavnome gradskom trgu.

Slavonskobrodski gradonačelnik, nakon višekratnih prekoračenja onečišćenja zraka izmjerenih na postaji u tome gradu, poslao je u petak, 26. listopada pismo predsjedniku Republike, premijeru i mjerodavnim ministarstvima u kojemu traži da se brže počne rješavati problem emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode u subotu su izvijestili o mjerama koje poduzimaju u vezi s koncentracijom sumporovodika u Slavonskome Brodu te su među ostalim naveli kako je najvažnije da koncentracija sumporovodika ne ugrožava zdravlje ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene