Nakon što je mljekarski gigant Meggle odlučio obustaviti svoju proizvodnju u Hrvatskoj, na dobrom putu da napravi isto je i British American Tobacco. Do kraja ovog mjeseca odlučit će nastavljaju li proizvodnju u Istri.

Galerija


Pet godina u kojima su s proizvodnjom i bez otpuštanja radnika morali ostati u Hrvatskoj BAT-u uskoro istječe, a na pitanje odlaze li ili ostaju odgovaraju priopćenjem u kojem stoji tek kako kontinuirano rade na evaluaciji proizvodnih lokacija.

Vezani članci Zaplijenjene cigarete Velik ulov granične policije: Uhvatili švercera koji je prevozio robu vrijednu gotovo 2 milijuna kuna Slika nije dostupna Hrvatski duhanski div prodan Britancima za 505 milijuna eura!

No, neslužbeno, smetaju ih stalne promjene poreznih politika i trošarina na duhanske proizvode, iako 87 posto svojih proizvoda izvezu izvan granica Hrvatske. U tijeku su i pregovori s Vladom, koja, kako se da iščitati iz premijerovih izjava, neće pristajati na ucjene.

"Naša je želja da pronađemo rješenje s kojim ćemo biti zadovoljni i poštujući naše propise, činjenicu da na hrvatskom tržištu postoje i drugi akteri. Nama je kao Vladi u interesu da se postigne dogovor koji će njih na određeni način usidriti u Istri, to je poanta", izjavio je Andrej Plenković.

Problem za BAT su proizvodi od grijanog duhana koji se oporezuju tri puta manje od klasičnih cigareta. No, za razliku od Phillip Morrisa, u svoj asortiman nisu uveli takve proizvode.

"Što se tiče grijanih duhanskih proizvoda i njihovog oporezivanja, isti su komercijalizirani u 22 od 27 zemalja EU i u svakoj od njih su trošarine na grijane duhanske proizvode niže od trošarina na cigarete. Dakle, Hrvatska po tome nije iznimka... Ne treba miješati poslovni neuspjeh s poreznom politikom", stoji zato u priopćenju iz Phillip Morrisa.

U BAT-ovoj tvornici u Rovinju zaposleno je 1600 ljudi. Svi oni, kao i navezani kooperanti i proizvođači duhana, s nestrpljenjem čekaju rasplet ove situacije. "Nakon godina ulaganja u mehanizaciju, u kreditima smo, naravno da bih obustavio proizvodnju, svi strojevi i mehanizacija bi stajali neiskorišteni", najavio je proizvođač duhana Kristijan Kuzman.

„Ostalo bi više od 1600 radnika bez posla direktno, proizvodnih mjesta u Istri nema, ne samo u Istri nego u cijeloj Hrvatskoj. Odlazak BAT-a nije problem samo za radnike u tvornici u Rovinju nego je problem i za proizvođače duhana", požalio se predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš.

Po pitanju trošarina na cigarete, Hrvatska drži prosjek zemalja u okruženju. Najviše se oporezuju u Bugarskoj, najmanje u Srbiji, gdje, dok od Hrvatske traži ustupke, BAT istovremeno pokreće nove proizvodne linije cigareta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr