U dugoročnoj prognozi za studeni i prosinac Državni hidrometeorološki zavod ističe nekoliko zanimljivosti, poput mogućnosti nešto toplijeg mjeseca studenog od uobičajenog prosjeka. Prosinac će ipak biti nešto drugačiji.

Galerija


U sljedeća se dva mjeseca u cjelini predviđa većinom uobičajeno hladno vrijeme. Pritom je u studenom moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, kažu iz DHMZ-a.

Vezani članci Na Sljemenu napadalo novih 10-tak cm snijega. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 2 Vjerujte svojim očima: Sljeme je prekrio debeli snježni pokrivač usred svibnja Stiže promjena vremena (Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL) DHZM upozorava: Stižu obilne oborine i jak vjetar. Rast će vodostaji, a zbog grmljavine mogući  i nestanci struje

S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije vrijeme nego što je uobičajeno.

Što se tiče oborina, do kraja godine vjerojatno će ukupna količina biti oko prosjeka u većini krajeva. Pritom je višak oborina u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti moguć u studenom, posebice u Dalmaciji, ističu u DHMZ-u.

Prognozirano odstupanje srednje mjesečne temperature od srednjaka klime (°C) iz modela ECMWF-a za studeni i prosinac 2017. (Foto: DHMZ)

U prosincu je osobito na zapadu zemlje povećana vjerojatnost za malo suše nego što je uobičajeno.

Ako se očekuje u prosjeku uobičajeno hladno s prosječnom količinom oborine, to ne znači kako neće biti i toplijih razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno hladnijih prodora koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu, naglašavaju iz DHMZ-a.

Prognozirano odstupanje srednje mjesečne količine oborine od srednjaka klime (°C) iz modela ECMWF-a za studeni i prosinac 2017. (Foto: DHMZ)

Kako je u studenom moguće više oborina nego što je uobičajeno, ponegdje, kao u rujnu i listopadu, u dijelu mjeseca nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju.

Sezonska prognoza DHMZ-a temelji se na izlazima iz različitih dinamičkih modela za dugoročne prognoze pri čemu najveću težinu, odnosno važnost, ima model Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF, Reading (UK)). Metodologija izrade prognoze uključuje i statističke modele te poznate uzročno-posljedične veze s globalnim klimatskim uzorcima.