U dugoročnoj prognozi za studeni i prosinac Državni hidrometeorološki zavod ističe nekoliko zanimljivosti, poput mogućnosti nešto toplijeg mjeseca studenog od uobičajenog prosjeka. Prosinac će ipak biti nešto drugačiji.


U sljedeća se dva mjeseca u cjelini predviđa većinom uobičajeno hladno vrijeme. Pritom je u studenom moguće malo toplije od prosjeka u većem dijelu zemlje, kažu iz DHMZ-a.

Vezani članci Zima u Zagrebu Stižu debeli minusi, izdana upozorenja: Opasnosti će biti u gotovo svim dijelovima Hrvatske Kiša, ilustracija Izdano nekoliko upozorenja meteoalarma: Kiše će biti posvuda, a dijelove zemlje očekuju i olujna nevremena

S druge strane, u prosincu je u nekim područjima povećana vjerojatnost za malo hladnije vrijeme nego što je uobičajeno.

Što se tiče oborina, do kraja godine vjerojatno će ukupna količina biti oko prosjeka u većini krajeva. Pritom je višak oborina u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti moguć u studenom, posebice u Dalmaciji, ističu u DHMZ-u.

U prosincu je osobito na zapadu zemlje povećana vjerojatnost za malo suše nego što je uobičajeno.

Ako se očekuje u prosjeku uobičajeno hladno s prosječnom količinom oborine, to ne znači kako neće biti i toplijih razdoblja sa stabilnim i suhim vremenom, odnosno hladnijih prodora koji osim hladnoće mogu donijeti i snijeg u unutrašnjosti, ponajprije u prosincu, naglašavaju iz DHMZ-a.

Kako je u studenom moguće više oborina nego što je uobičajeno, ponegdje, kao u rujnu i listopadu, u dijelu mjeseca nije isključena obilnija oborina u kraćem vremenskom razdoblju.

Sezonska prognoza DHMZ-a temelji se na izlazima iz različitih dinamičkih modela za dugoročne prognoze pri čemu najveću težinu, odnosno važnost, ima model Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF, Reading (UK)). Metodologija izrade prognoze uključuje i statističke modele te poznate uzročno-posljedične veze s globalnim klimatskim uzorcima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju