Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj danas ne radi više od 317 tisuća ljudi. Gotovo svakodnevno netko ostane bez posla. Ali netko ga i pronađe. Poznata je izreka da, kada se zatvore vrata, uvijek negdje ostane otvoren prozor. Samo ne treba očajavati, nego se pokrenuti.


Nakon 15 godina staža, dobio je radnu knjižicu u ruke. U godinu dana koliko je na burzi, piše molbu za molbom. 'Milijardu i sto molbi. Na 5 razgovora sam bio, uvijek uđem u uži krug i onda frula, ispadnem iz igre', ispričao je Vjeko.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Mladi, evo zašto ne možete pronaći posao' Slika nije dostupna Od početka 2015. ugovore na neodređeno dobilo 18.000 mladih

Podaci za ožujak su rekli da je na Zavodu za zapošljavanje  339.881 osoba sa sličnom pričom kao i Veljko. No danas, broj je manji. 317.242. Posao se može naći.

Jedna od onih zbog kojih je lista nezaposlenih manja je i kreativna poduzetnica iz Zadra. Nakon gubitka posla, iskoristila je talent za uređenje interijera i stvorila posao sebi i obitelji.

'Jednostavno sam se oslobodila straha i krenula. Ovo je moj život, bavim se s ovim zato što koristim svoj talent', ispričala je Mirjana Nadinić Basioli.

>> Otkrivamo koje struke su najtraženije u modelu rada za 1.600 kuna!

A to preporučuju i poslovni savjetnici. Umjesto da čekate posao, možete ga sami stvoriti. Prva i osnovna stvar je da shvatite u čemu ste dobri i što dobro znate raditi. Nakon što ste to podijelili s nekim ili zapisali, kreće istraživanje tržište, da vidite ima li od toga koristi, želi li to netko kupiti.

Ako ne u poduzetničke vode, dok tražite posao, savjetuju doškolovanje, razne tečajeve, ali i volontiranje. 'U molbi za posao jako loše izgleda ako imate rupu, a niste radili ništa. Ako je ne možete opravdati učenjem novog znanja', tvrdi poslovni savjetnik Goran Blagus.

U traženju posla treba iskoristiti i prednosti interneta. Koristite društvene mreže, povežite se s ljudima u struci. 'Budite uvjereni da vas je poslodavac guglao, prosurfao vas, pogledao vaš Fejsbuk profil, pogledao fotografije koje imate. Gledaju vas, kako vi gledate njih, tako i oni gledaju vas', kaže Blagus.

No na kraju, vraćamo se početku traženja posla: dobro napisanoj molbi i ključnim riječima u životopisu, tečaj, volontiranje, edukacija. Mnogi poslodavci traže upravo njih.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.