Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj danas ne radi više od 317 tisuća ljudi. Gotovo svakodnevno netko ostane bez posla. Ali netko ga i pronađe. Poznata je izreka da, kada se zatvore vrata, uvijek negdje ostane otvoren prozor. Samo ne treba očajavati, nego se pokrenuti.


Nakon 15 godina staža, dobio je radnu knjižicu u ruke. U godinu dana koliko je na burzi, piše molbu za molbom. 'Milijardu i sto molbi. Na 5 razgovora sam bio, uvijek uđem u uži krug i onda frula, ispadnem iz igre', ispričao je Vjeko.

Vezani članci Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šef Gospodarske komore: ''Moramo povećavati plaće. Radnici danas idu za višim standardom" Slika nije dostupna SVE ŠTO SE ZNALI - ZABORAVITE Ovo je tajna uspjeha

Podaci za ožujak su rekli da je na Zavodu za zapošljavanje  339.881 osoba sa sličnom pričom kao i Veljko. No danas, broj je manji. 317.242. Posao se može naći.

Jedna od onih zbog kojih je lista nezaposlenih manja je i kreativna poduzetnica iz Zadra. Nakon gubitka posla, iskoristila je talent za uređenje interijera i stvorila posao sebi i obitelji.

'Jednostavno sam se oslobodila straha i krenula. Ovo je moj život, bavim se s ovim zato što koristim svoj talent', ispričala je Mirjana Nadinić Basioli.

>> Otkrivamo koje struke su najtraženije u modelu rada za 1.600 kuna!

A to preporučuju i poslovni savjetnici. Umjesto da čekate posao, možete ga sami stvoriti. Prva i osnovna stvar je da shvatite u čemu ste dobri i što dobro znate raditi. Nakon što ste to podijelili s nekim ili zapisali, kreće istraživanje tržište, da vidite ima li od toga koristi, želi li to netko kupiti.

Ako ne u poduzetničke vode, dok tražite posao, savjetuju doškolovanje, razne tečajeve, ali i volontiranje. 'U molbi za posao jako loše izgleda ako imate rupu, a niste radili ništa. Ako je ne možete opravdati učenjem novog znanja', tvrdi poslovni savjetnik Goran Blagus.

U traženju posla treba iskoristiti i prednosti interneta. Koristite društvene mreže, povežite se s ljudima u struci. 'Budite uvjereni da vas je poslodavac guglao, prosurfao vas, pogledao vaš Fejsbuk profil, pogledao fotografije koje imate. Gledaju vas, kako vi gledate njih, tako i oni gledaju vas', kaže Blagus.

No na kraju, vraćamo se početku traženja posla: dobro napisanoj molbi i ključnim riječima u životopisu, tečaj, volontiranje, edukacija. Mnogi poslodavci traže upravo njih.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.