Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo financija izvijestilo je da će se iz Državne riznice do kraja rujna platiti dospjele nepodmirene obveze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema ljekarnama za lijekove na recepte.


Do 3. kolovoza platit će 400 milijuna kuna, do kraja kolovoza još 400 milijuna, a planirani rebalans za tu namjenu ukupno je 1,2 milijarde kuna. Ostatak duga bit će plaćen oko 20. rujna, stoji u priopćenju Ministarstva.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija - 2 Iz udruge pacijenata upozoravaju: "Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s ovako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji" Vedran Jerković Otac djevojčice s teškom bolesti o nedostatku lijekova: "Ja ću preokrenuti kuglu zemaljsku da nađem lijek za svoju Tonku..."

Razina dospjelih obveza u sustavu zdravstva kontinuirano je na visokoj razini još od 2002., a početkom ove godine iznosile su 1,2 milijarde kuna. Rebalansom su izdvajanja za dobavljače HZZO-a povećana za 1,7 milijarde kuna čime će se podmiriti dospjele obveze s početka godine, a ostatkom povećanja od 500 milijuna kuna spriječit će se nastajanje i kumuliranje novih obveza.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju