Dvadeset i šest četvornih metara oštećenog pločnika na više lokacija - to je ukupna šteta utvrđena u povijesnoj jezgri Dubrovnika nakon snimanja "Robina Hooda".


Glavna tema u Dubrovniku zadnjih je tjedana zaštita kulturne baštine. Napokon je stiglo izvješće konzervatora o šteti nastaloj nakon snimanja filma "Robin Hood". Na više je lokacija oštećen kameni dio pločnika. Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi da su oštećenja nastala od snimanja, filmaši će svejedno pokriti sve troškove sanacije. No u Dubrovniku ne manjka iznenađenja: u srcu povijesne jezgre na jednom je prozoru osvanuo - televizor.

Vezani članci Katica Maškarić, majka Mate Maškarića Majka radnika poginulog u HE Plat: "Pitamo se jesu li sigurni ovi ljudi koji danas tamo rade" Davor Božinović Božinović o slučaju Platak: "Policija je bila pod pritiskom." A onda se zbunio: "Jesmo vam što ostali dužni? Eh, da..."

Dvadeset i šest četvornih metara oštećenog pločnika na više lokacija - to je ukupna šteta utvrđena u povijesnoj jezgri nakon snimanja "Robina Hooda". "Svake godine ima nešto za popraviti, veliki je protok ljudi, kombija i kamiona, i svega što se događa", kazao je Maro Hajdarhodžić, vlasnik restorana.

Iz Konzervatorskog odjela poručuju kako se ne može sa sigurnošću tvrditi da su oštećenja nastala zbog snimanja filma, ali sanaciju će svejedno platiti produkcija filma. "Glavno da plate za oštećenja i gotovo, i time je sve riješeno", kazao je Dubrovčanin Vlaho Moretić.

Unutar zidina najveće je opterećenje ljeti, što zbog velikog broja dostavnih vozila, što zbog gužvi. Godišnje Grad samo za sanaciju pločnika izdvaja od 500 do 700 tisuća kuna. Trenutno na Stradunu nema filmskih kulisa ni dostavnih vozila, ali da konzervatori prošetaju gradom uočili bi nešto možda i najneobičnije. Na UNESCO-ovoj zaštićenoj baštini, na prozoru, osvanuo je televizor.

Građani su u nevjerici, zazivaju konzervatore, a nekima se ova čudnovata instalacija i sviđa. Tko je postavio televizor ne zna se, a građani su prijavili da su se na tom TV-u vrtjele reklame. Ovaj prozor u svijet, televizor umjesto dubrovačkih škura - zasjenio je i ljetne gužve, dostavna vozila, osebujne stolice, pa i snimanje holivudskih filmova.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju