Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SRCE ZAŠTIĆENE BAŠTINE

Jedan televizor zasjenio sve što se trenutno događa u Dubrovniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset i šest četvornih metara oštećenog pločnika na više lokacija - to je ukupna šteta utvrđena u povijesnoj jezgri Dubrovnika nakon snimanja "Robina Hooda".

Glavna tema u Dubrovniku zadnjih je tjedana zaštita kulturne baštine. Napokon je stiglo izvješće konzervatora o šteti nastaloj nakon snimanja filma "Robin Hood". Na više je lokacija oštećen kameni dio pločnika. Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi da su oštećenja nastala od snimanja, filmaši će svejedno pokriti sve troškove sanacije. No u Dubrovniku ne manjka iznenađenja: u srcu povijesne jezgre na jednom je prozoru osvanuo - televizor.

Pročitajte i ovo Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti" Nova dionica za brzu cestu - 6 Doznaje Dnevnik Nove TV "Ovo je pokazatelj da građani mogu utjecati na projekte": Hrvatske ceste odustaju od planirane dionice brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi

Dvadeset i šest četvornih metara oštećenog pločnika na više lokacija - to je ukupna šteta utvrđena u povijesnoj jezgri nakon snimanja "Robina Hooda". "Svake godine ima nešto za popraviti, veliki je protok ljudi, kombija i kamiona, i svega što se događa", kazao je Maro Hajdarhodžić, vlasnik restorana.

Iz Konzervatorskog odjela poručuju kako se ne može sa sigurnošću tvrditi da su oštećenja nastala zbog snimanja filma, ali sanaciju će svejedno platiti produkcija filma. "Glavno da plate za oštećenja i gotovo, i time je sve riješeno", kazao je Dubrovčanin Vlaho Moretić.

Unutar zidina najveće je opterećenje ljeti, što zbog velikog broja dostavnih vozila, što zbog gužvi. Godišnje Grad samo za sanaciju pločnika izdvaja od 500 do 700 tisuća kuna. Trenutno na Stradunu nema filmskih kulisa ni dostavnih vozila, ali da konzervatori prošetaju gradom uočili bi nešto možda i najneobičnije. Na UNESCO-ovoj zaštićenoj baštini, na prozoru, osvanuo je televizor.

Građani su u nevjerici, zazivaju konzervatore, a nekima se ova čudnovata instalacija i sviđa. Tko je postavio televizor ne zna se, a građani su prijavili da su se na tom TV-u vrtjele reklame. Ovaj prozor u svijet, televizor umjesto dubrovačkih škura - zasjenio je i ljetne gužve, dostavna vozila, osebujne stolice, pa i snimanje holivudskih filmova.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene