Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25. godina oslobođenja

Branitelj hrvatskog juga: "Najbolje je ne prisjećati se puno tih vremena, važna je budućnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Dubrovčana okupilo se na proslavi 25. obljetnice vojno redarstvenih operacija "Oslobađanje juga Hrvatske". Proslavi je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Hrvatsku državu stvorili su hrabrost i žrtva svih koji su svoje živote dali u obrani hrvatskog juga. Ti su junaci bili malobrojniji i slabije opremljeni od neprijatelja, ali hrabriji i motiviraniji. Hrvatski vojnici nisu iznevjerili povjerenje svoga predsjednika i vrhovnog zapovjednika. Provedbom niza operacija Hrvatska vojska je neprijatelju jasno demonstrirala sposobnost i odlučnost u obrani domovine. Te su pobjede pokazale jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske te navijestile i ostale pobjede“, rekla je predsjednica i istaknula kako je Hrvatsku u Domovinskom ratu spasilo zajedništvo i jedinstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Zoran Milanović Nepozvani predsjednik Milanović u Dubrovniku opet oštro: "Ako nekome idem na živce - aleluja! Trebaju me mrziti, neka. Moje je da ukazujem na devijacije"

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića istaknuo je kako su ključ pobjede bili hrvatski branitelji, pripadnici gardijskih brigada, pričuva i taktičkih skupina pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana te zapovjednika južnog bojišta Janka Bobetka.

„Upravo ste vi oni koji se zaslužni za oslobađanje južnog bojišta. I na tome vam hvala“, istaknuo je Krstičević.

"Najbolje je ne prisjećati se puno. Važna je budućnost"

Reporter Nove TV Mario Jurič u Dnevniku se javio uživo iz Dubrovnika gdje je razgovarao s Markom Mujanom, jednim od onih koji su obranili hrvatski jug.

„Predivno je jer po prvi put smo obilježili nešto što nije napad na Dubrovnik, već njegovu obranu i oslobođenje. Vidjeti ove ljude nakon toliko vremena je velika vrijednost. Mi inače nismo jednostavne osobe, ali kad se vidimo postajemo tako jednostavni i prisni kao što smo i onda bili. Kad ispred sebe još vidimo mlade vojnike, to je neopisivi spoj. Dubrovnik smo obranili voljom. Oni koji su to htjeli imali su dovoljno naoružanja. Oni koji su bili voljni su se potrudili i napravil sve što su mogli. Ljubav nas je vodila prema svemu. Jedna od važnih stvari je da ta ljubav traje i danas. I ja i moji suborci bi voljeli da prestanu ove devastacije, rasprodaje i trgovanje Hrvatskom i našim vrijednostima. Pamtim kako nam je teško bilo prije 25 godina i bolje se tih trenutaka ne prisjećati puno. Važna je budućnost i ono što dolazi sutra “, kaže Mujan.

Svečanosti su uz Predsjednicu i ministra Krstičevića nazočili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Na svečanosti je sudjelovala i Akrobatska grupa HRZ-a “Krila Oluje”.

Poginulo više od 240 pripadnika HV-a

Prema podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, vojno redarstvena operacija „Oslobađanje juga Hrvatske“ obuhvaća više akcija i operacija koje su započele u proljeće 1992. i trajale do listopada 1992. godine, a čiji je rezultat bio deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija. Pritom su najveći doprinos dale 1. i 4. gardijska brigada HV-a, a značajna je bila i uloga pričuvnih snaga te taktičkih skupina koje su držale bojišnicu i bile raspoređene na pomoćnim smjerovima napada. Borbe su se vodile u teškim vremenskim uvjetima te na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu.

Tijekom operacija poginulo je više od 240 pripadnika HV-a.

U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 kilometara četvornih ili 8 posto okupiranog hrvatskog teritorija, a omogućen je povratak oko 20 tisuća izbjeglica.

Ova velika operacija svoj je simbolički završetak dobila velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992. godine, kada je prijavak predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu podnio general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene