Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu obilježavanja 22. obljetnice napada na Dubrovnik, jutros su ispred središnjeg križa na dubrovačkom groblju Boninovo položeni vijenci, a ispred crkve Sv. Vlaha učenici dubrovačkih osnovnih škola upriličili su prigodan program.


U podne će na brdu Srđ biti služena sveta misa, u 17,45 sati u luci Gruž bit će spušteni vijenci u more za sve poginule na moru, a svečana misa za sve poginule u Domovinskom ratu služit će se u crkvi Male braće u 19 sati.

Na današnji dan prije 22 godine, 1. listopada 1991. godine, u 6 sati ujutro počela je srpsko-crnogorska agresija na Dubrovnik i hrvatski jug. Toga dana pripadnici JNA i dobrovoljačkih odreda iz Istočne Hercegovine i Crne gore napali su Dubrovnik s kopna, mora i zraka. Grad se našao u potpunoj blokadi bez struje, vode, hrane i komunikacijskih veza.

Vezani članci Tvrđava Imperijal na Srđu - 2 Prekinuta koncesija investitoru: Nakon godina borbe, dubrovačka tvrđava Imperial vraća se u ruke grada Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial na Srđu: "Predugo smo čekali"

>> VIDEO i FOTO Dupini pirotehničari stigli u Dubrovnik

Grad je napadalo oko 13.000 neprijateljskih vojnika, a branilo ga je oko 750 slabo naoružanih branitelja. Unatoč napadima, od kojih je najžešći bio 6. prosinca, branitelji su obranili Dubrovnik u kojem je tijekom opsade bilo oko 50.000 ljudi.

Tijekom rata na dubrovačkom području ukupno je poginulo više od 400 hrvatskih branitelja, dok je teže ili lakše ranjeno njih više od 900. Poginule su i 92 civilne osobe, od čega 15-oro djece do 18 godina starosti.

Više od 400 zatočenika s dubrovačkog područja bilo je odvedeno u logore Morinj u Crnoj gori i Bileća u BiH. Na području bivše općine Dubrovnik od ukupno 27.633 kuće i stanova, oštećeno je njih 13.900, od čega je u najtežu kategoriju oštećenja uvršten 2071 objekt. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook