Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica tragedije

Svi su putnici poginuli: Prošle su 22 godine od teške zrakoplovne nesreće kraj Dubrovnika

Bill Clinton i žena preminulog Ronalda Browna (Foto: AFP)
Bill Clinton i žena preminulog Ronalda Browna (Foto: AFP) Foto: Afp
Prošle su 22 godine od zrakoplovne nesreće u kojoj je stradala američka delegacija. Zrakoplov se srušio nedaleko od zračne luke u Čilipima.

Na današnji dan prije 22 godine nedaleko od zračne luke u Čilipima srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i delegacija s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima, a povodom obljetnice te tragedije u Memorijalnoj kući u povijesnoj jezgri Dubrovnika održana je komemoracija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boise u Idahu Tragedija u zračnoj luci: Urušio se hangar, ljudi ostali zarobljeni ispod krova, troje mrtvih Ilustracija u sjeverozapadnoj Kanadi Srušio se mali putnički avion koji je prevozio radnike: Samo jedna osoba preživjela

Prvi tajnik Veleposlanstva SAD-a Matthew Garrett izjavio je tom prilikom kako SAD i Hrvatska gaje dugo prijateljstvo i suradnju, a komemoracija je znak snage međusobnih odnosa.

“Ron Brown je danas simbol jake veze SAD-a i Hrvatske u našim zajedničkim naporima ponovne izgradnje Hrvatske i regije nakon rata”, rekao je Garrett.

“Prisjećamo se pogibelji 35 ljudi, među njima i američkog ministra trgovine Rona Browna. Žao nam je zbog tako velike tragedije. Hrvatska i SAD oduvijek su imali odlične odnose, a željeli bismo da budu još bolji, počevši od vize između dviju država”, rekla je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić izjavila je kako je tragično stradala delegacija predstavljala iskaz pomoći Hrvatskoj i Dubrovniku u vremenu neposredno nakon Domovinskog rata.

“Naša je obveza i čast prisjetiti se njihove žrtve koja nam treba biti poticaj da očuvamo prijateljstvo i odlične odnose sa SAD-om”, rekla je Tepšić.

U knjigu žalosti upisali su se prvi tajnik Veleposlanstva SAD-a Matthew Garrett, zamjenica župana Žaklina Marević, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić te načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Nakon komemoracije dužnosnici su se uputili na mjesto pada zrakoplova položiti cvijeće i upaliti svijeće u znak spomena na preminule.

Zrakoplov se 3. travnja 1996. godine srušio u Konavlima na području brda Sveti Ivan prilikom velikog nevremena. Svi su putnici poginuli, a među njima je bilo i dvoje hrvatskih državljana.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Midllebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene