Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODRONI SA SRĐA

Dubrovčani ogorčeni: Tko je kriv što se godinama ne rješava problem koji ih može u svakom trenutku stajati glave?

Stijene sa Srđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Stijene sa Srđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stijene sa Srđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stijene sa Srđa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stijene sa Srđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stijene sa Srđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stijene sa Srđa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Stijena koja je prije nekoliko dana pala na automobil u Dubrovniku i teško ozlijedila korejskog turista izazvala je brojne reakcije građana. Problem s odronima sa Srđa postoji godinama, a nadležni se ne mogu dogovoriti kako zaštititi brdo.

Na automobil kojim je jedan Dubrovčanin prevozio tri korejska turista pala je stijena i teško ozlijedila jednog. On je prebačen u Split, operiran i u utorak pušten iz bolnice.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Na istoj dionici Jadranske magistrale na kojoj je stijena pala na korejske turiste, prije dvije i pol godine također se odronila velika stijena koja je udarila u obiteljsku kuću. I tada se povuklo pitanje tko je odgovoran.

Hrvatske ceste (HC) sanirale su štetu, zaštitile dio brda, no izgleda kako problem s odronima još nije riješen. Iz HC-a poručuju da je zaštitna mreža uredno postavljena, no da vrh brda odakle padaju stijene nije u njihovoj nadležnosti.

"Hrvatske ceste nemaju ingerenciju izvan svog cestovnog zemljišta, stoga nismo niti u mogućnosti vršiti intervencije na nestabilnim kamenjima na padinama samog brda Srđ", stoji u odgovoru Hrvatskih cesta.

Iz Grada Dubrovnika poručuju da je kritično područje u privatnom vlasništvu. Ipak, gradonačelnik može reagirati ako vlasnici bi trebali brinuti o svojoj imovini.

"Želimo biti partneri Hrvatskim cestama i moramo reći da je to isključivo i jedino njihova odgovornost. Oni moraju zaštiti državnu cestu, ne može Grad Dubrovnik rješavati poslove drugih", rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Dok vlasti prebacuju krivnju, građani se pitaju treba li netko izgubiti život da se institucije napokon dogovore i vide što se to može napraviti na vrhu Srđa kako bi se spriječile sljedeća nesreća. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene