Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dubrovačko Kazalište Marina Držića dobilo novi svečani zastor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prigodnoj svečanosti u dubrovačkom gradskom Kazalištu Marina Držića, predstavljen je novi svečani zastor te kazališne kuće, slikara Matka Trebotića.

Izradbom svečanog zastora za Kazalište Marina Držića, pod nazivom 'Svjetlo i boje grada', istaknuti likovni umjetnik Trebotić pridružio se proslavi 500. obljetnice rođenja velikoga hrvatskog komediografa Marina Držića.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

Predaji svečana zastora bili su nazočni, osim autora, gradonačelnica Dubravka Šuica i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, koja je sponzorirala taj projekt na poticaj umjetnika, a po narudžbi Gradskog poglavarstva.

Matko Trebotić, umjetnik međunarodnog ugleda, za svoj je rad dobio više desetaka nagrada, a 2005. u suradnji sa Zagrebačkom bankom izradio je i svečani zastor za splitsko Hrvatsko narodno kazalište.

Moto svečanog zastora Dubrovačkoga teatra je početak prologa iz Držićeve 'Tirene', njegove najstarije sačuvane drame (iz 1549.). U srednjem planu nalazi se Držićev teksta a cijelom plohom kazališnog zastora, kojemu je umjetnik nadjenuo ime 'Svjetlo i boje grada', prevladavaju plava i zlatnožuta boja.

'Zrak, boje i Marin Držić idealan su put da se dočara grad kao što je Dubrovnik', rekao je u prigodi predaje Trebotić.

Franjo Luković u ime sponzora najavio je mogućnost novih sličnih donacija Zagrebačke banke, koja desetljećima podupire kulturu i umjetnost, znatno pridonoseći, među ostalim, i obnovi i izgradnji brojnih spomenika kulturne baštine.

U ime grada Dubrovnika na simboličnu je daru zahvalila gradonačelnica Šuica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene