Dubrovački gradonačelnik opet je razljutio volontere i sve koji godinama brinu o napuštenim životinjama.


Dubrovačko Gradsko je Vijeće donijelo zaključak da se gradi azil za 300 pasa, no gradonačelnik će graditi upola manji. Žarkovica, mjesto za napuštene životnje s jednim od možda naljepših pogleda na svijetu uskoro neće imati tako lijep pogled, jer grad gradi azil. Iako samo 500 metara dalje, imat će smanjeni kapacitet.

Vezani članci Provjereno: Slučaj silovanja pasa - 2 Hoće li i kada osuđeni silovatelj pasa iza rešetaka? Detalji monstruoznog slučaja: "Gnjusno, izaziva povraćanje'' Cure i psi (Foto: Instagram) Ljepotice pokazale svoje pse i osigurale dvostruku dozu radosti

'Znamo samo da se gradi za 115 pasa. Mi ih imamo 300 i nešto. Što će biti s ostatkom životinja to ne zna to ni gradonačelnik, za nevjerovati', rekla je Anica Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja.

Pisao je gradonačelnik ministru poljoprivrede prije četiri dana, no odgovor nije dobio.

'Životinje koje ne stanu azil sigurno će ostati u ovom skloništu dok se ne udome, sigurno ćemo nešto napraviti, nećemo ih pustit na ulicu ili nešto slično', rekao je Petar Ipšić iz Uprave Grada Dubrovnika.

U zakonu jasno stoji  da je briga o napuštenim životinjama u nadležnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Do sada je u Dubrovniku za to brinulo isljučivo Društvo za zaštitu životinja i volonteri. E sada Grad Dubrovnik, koji godinama ovaj problem nije rješio, želi uvesti reda i kod drugih.

'Smatramo da bi i druge općine i gradovi trebali preuzeti odgovornost, potpisati ugovore s ovlaštenim skloništima na području RH, kao što je napravila tvrtka Sanitat', kazao je Ipšić.

Napuštenih životinja na području Dubrovnika je previše, kapaciteta premalo. Jedino pravo rješenje je upozoravaju u azilu bolja kontrola i kažnjavanje.

'Oprilike udomimo 120 i toliko na proljeće i na jesen, kada su parenja, naši nesavjesni sugrađani ostave. Mi imamo otprilike 200 prijava, koje smo podnijeli institucijama i ni jedna jedina do sada nije rješena. Kako znamo iz policije trenutno se rješavaju tri', rekla je Ankica Sambrailo.

Problem ne bi trebalo hiti zbrinjavanje, problem je napuštanje. Dok god se to ne krene rješavati, udomljavanje će biti jedino ispravno rješenje.