Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačićev projekt

Dubinsko snimanje: Vlada objavljuje rezultate Clean starta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada danas objavljuje rezultate dubinskog snimanja, takozvanog Clean starta, što je bio i projekt bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Bit će to i službeni dokaz o izgubljenoj godini u kojoj se nije napravilo ništa. Građani će doznati ono što već i ptice na grani znaju, a to je da su državne tvrtke u katastrofalnom stanju.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Ovo dubinsko snimanje obuhvatilo je 22 subjekta. Tu su ministarstva, institucije, državne tvrtke poput HEP-a, HŽ-a, HAC-a, HC-a, ali i mirovinski i zdravstveni sustav. Nije ni strano ni nepoznato da političari vrlo često vole prebacivati lopticu na tuđi teren pa se tako u raspravama nerijetko spominju 'kosturi iz ormara', 'vi ste nama ostavili ovo i ono'. Mnogi su i clean start nazivali upravo potragom za kosturima koje je ostavila bivša vlast. Bilo kako bilo, ni taj projekt nije išao glatko, za početak kasnio je čitavih pola godine.

>> SDP uzvraća: Karamarko je predstavnik 'crne političke kuge'

Rezultati pokazuju što je Kukuriku koalicija ulaskom u Banske dvore naslijedila od bivše, HDZ-ove vlade. Od državnih tvrtki, do institucija i ministarstava. 'Rezultati, što se tiče mog resora, u većini su katastrofalni, ali tu su i neke smjernice kako riješiti neke probleme, što je najbolje za ta poduzeća i funkcioniranje sustava', rekao je ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Ni taj projekt nije prošao bez afere. Naime, od 4 tvrtke koje su radile analizu, jedna se posebno izdvojila i to jer je protiv nje podignuta optužnica u aferi Planinska.
Između ostalog, namještaljke za kakve je i sama optužena, ista tvrtka tražila je u naručenom dubinskom snimanju.

Taj će projekt porezne obveznike stajati 2 milijuna i 300 tisuća kuna. ' Dva milijuna i tristo tisuća kuna za jedan takav screening, generalnu analizu za stanje poduzeća je dobro utrošen novac', rekao je Hajdaš-Dončić.

Ministri Zorana Milanovića vidjeli su rezultate krajem listopada, pa je potpuno opravdano pitanje je li im to i na koji način koristilo u planiranju 2013 godine. Rezultate će objaviti potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Za takvo dubinsko snimanje Vlada je isprva bila spremna platiti čak 3 milijuna i 800 tisuća kuna. Mnogi su se kritičari tada javili s pitanjem čemu služi državna revizija, a odgovor iz vlade je bio 'zar će netko s plaćom od 6 tisuća kuna analizirati ugovor vrijedan 176 milijuna'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene