Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasnici ih izluđuju

Drže konje - na tuđim njivama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na riječi naslova, svodi se priča koju godinama proživljavaju stanovnici sela Strmen i Crkveni Bok u okolici Sunje. Konji im rade štetu, a vlasnici ih izluđuju.

Mještani pišu peticije, zovu policiju, veterinarsku i stočarsku inspekciju. Svi uredno dolaze, zapisuju. A problem ostaje.
Bilo je tako i prije dva mjeseca kada je naša ekipa prvi put bila u tim mjestima. Jedan od najprozivanijih vlasnika Zlatko Ovanin, koji ima oko 150 konja, tvrdio je da je sve to zbog elementarne nepogode, poplava. Rekao je i da će svima kojima njegovi konji učine štetu, sve nadoknaditi.

No činjenica jest da nitko ne može dobiti odštetu ukoliko nedvojbeno utvrdi identitet vlasnika. Dakle, treba doći do konja i očitati markicu ili čip i onda tražiti odštetu. Starice od 70 godina, na to su mogle samo slegnuti ramenima i odustati!
I tako to traje godinama.

Sve od tada tražili smo odgovor Ministarstva poljoprivrede. Nakon brojnih upita, ministar Jakovina sjeo je pred kamere i priznao: 'Najveći je problem u tome da svi peru ruke od toga i govore da su odradili svoj dio posla kako unutar službi mog Ministarstva, ali i ostalih!'

I sam se čudio, premda je na čelu nadležnog Ministarstva, kako sve traje toliko dugo. Oformio je kaže i radno tijelo koje će unutar Ministarstva u suradnji s lokalnom samoupravom u sljedeća dva do tri mjeseca pronaći rješenje.

>>
Policija podiže prijavu protiv Borkovića zbog sumnje u mučenje ili ubijanje životinja

Za to vrijeme u selima većina odmahuje rukom na najave ministra. Kažu, predugo sve to traje i više nikom ne vjeruju.
Ana Požar, jedna od mještanki kaže da konji i dalje dolaze.
'Neki dan ih je ovdje bilo 27 u ovoj mojoj djetelini', kaže Ana.
Poljoprivrednik Josip Mačak će, kaže, odustati od obrađivanja zemlje! Svakodnevno je u gluho doba noći obilazio svoje usjeve i tjerao konje. Više ne može!

'Ne zato jer se bojim nekog, nego zato što ne mogu obraniti. Država nije uredila alat, a to vidite i sami. Ako se nešto promijeni, ja ću ostati, ako ne - neću više ništa raditi', kazao je.

Za to vrijeme Ovanin tvrdi – učinio je sve što je mogao. Uložio u ogradu pašnjaka i zaposlio čuvare. Tvrdi, iza njegova imena kriju se i ostali vlasnici konja koji rade štetu, a mještani upiru prstom samo u njega.

Činjenica jest da to što i drugi krše zakon nikoga ne amnestira za vlastite postupke. Činjenica jest i da sve traje predugo zato što uz sve one koji si dopuštaju takvo ponašanje, ni država ništa ne čini.

Možda je tome kraj. Ministar kaže: 'Zakonodavnom regulativom EU takve će se neodgovorne vlasnike kažnjavati pa čak i zabraniti im djelatnost. Ili još bolje, onemogućiti dobivanje potpora jer dio tih ljudi se uzgojem bavi iz čisto špekulativnih pobuda zbog potpora.'

Vlasnik konja govori – žele mu onemogućiti rad. Mještani tvrde – on i njemu slični nam onemogućuju da normalno živimo. Hoće li netko napokon preuzeti stvar u svoje ruke i riješiti problem? Ministar Jakovina tvrdi: 'Budite sigurni da ćemo sve učiniti da sustav funkcionira!'

Obećanje je tu. Ostaje i ispuniti ga.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene