Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukoliko je učenik bolestan na dan polaganja državne mature, ne mora ići na drugi rok. Mnogima je puno prihvatljivije rješenje prosječna ocjena iz tog predmeta izračunata na temelju ocjena iz trećeg i četvrtog razreda.


Opcija prosječne ocjene posebno će biti atraktivna odlikašima, kojima je umjesto polaganja državnog ispita puno jednostavnije biti bolestan, piše Večernji list. 'Ako učenik ne pristupi ispitu ili njegov test bude izgubljen, moći će ispit polagati u drugom roku ili prihvatiti ocjenu koja je izračunata na temelju prosjeka ocjena iz trećeg i četvrtog razreda', objašnjava  Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i naglašava da su sva ta, ali i neka druga pitanja, regulirana pravilnikom o polaganju državne mature.

>>Učenici i ministar su se dogovorili, državna matura se uvodi 2010. godine

Vezani članci Slika nije dostupna Gimnazijalci bili prosječni na državnoj maturi Slika nije dostupna Što je sve učinjeno da pitanja ne 'osvanu' na internetu

Pravilnik ipak nije uključio mogućnost zloporabe, a jedan dio roditelja i učenika već kalkuliraju i slažu najbolje rješenje. Naime,l predmet iz kojeg je ocjena odlična ne treba polagati na državnoj maturi jer se rezultat može samo pokvariti. A opravdan izostanak s ispita moguć je uz nesretan slučaj u obitelji i bolest, odnosno liječničku ispričnicu. Po nekim predviđanjima ovakvih izostanaka bit će masovan.