Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno sudbeno vijeće danas je skinulo sudački imunitet predsjedniku Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivici Pezi kojega USKOK sumnjiči da je zlouporabio položaj i ovlasti pri zapošljavanju sudskog savjetnika te bivšem predsjedniku Visokoga trgovačkog suda Bariši Gašparu, osumnjičenom da je Pezu nagovorio na kršenje zakona.


Barišu je Državno sudbeno vijeće još ranije suspendiralo i ukinulo mu imunitet zbog istrage koja se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu radi primanja 25.000 eura mita. Taj je sudac osumnjičen i za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno odavanje pitanja za pravosudni ispit djeci svojih prijatelja.

Vezani članci Slika nije dostupna DSV imenovao dvije nove sutkinje Slika nije dostupna DSV kaznio sutkinje jer nisu na vrijeme otpremale odluke

Po pisanju medija USKOK je, prisluškujući suca Gašpara, "uhvatio" razgovor u kojemu on od Peze traži uslugu, odnosno da se za sudskog savjetnika primi Josip Bilić, nećak njegova prijatelja. Bilić je na kraju natječaja i izabran s još troje od 35 kandidata, iako to, tvrde u USKOK-u, po rezultatima testova nije zaslužio.

Osumnjičeni Pezo svojedobno je u tisku izjavio da je odluku o primanju sudskih savjetnika potpisao kako mu je predložilo povjerenstvo koje je vodilo postupak prijama, kojega on nije bio član. Rekao je i da na razgovore prima na desetke ljudi po različitim osnovama te da je tako primio i Bilića.

Državno sudbeno vijeće je odobrilo i kazneni progon sutkinja Korane Golić (Općinski sud u Sisku) i Angeline Jović (Općinski sud u Makarskoj) osumnjičenih za izazivanje prometne nesreće.

Odbijeni su zahtjevi za skidanjem imuniteta sudaca Općinskog suda u Ozlju Mire Šimac i Michala Danečeka, suca osječkog Općinskog suda Davora Vukušića, Igor Delin iz Županijskog suda u Zadru, suca Općinskog suda u Dvoru Mirka Đukića te sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Biserke Pavičić.

Zbog odlaska u mirovinu ili na vlastiti zahtjev razriješeni su suci Vrhovnog suda Branko Zmajević i Milan Gudelj, županijski suci Terezija Lulić (Osijek), Damir Primorac (Split) i Stjepan Čolaković (Vukovar) te Joško Biliškov, sudac Općinskog suda u Trogiru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju