Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radi daljnjeg postupanja

Istrage zločina: Državno odvjetništvo zatražilo dokumentaciju haškog tužiteljstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo izvijestilo je da je od haškog tužiteljstva jučer zatražilo cijelu dokumentaciju iz postupka protiv trojice hrvatskih generala oslobođenih za zločine u oslobodilačkoj akciji Oluja, radi 'daljnjeg postupanja' u slučajevima ratnih zločina.

Dokumentacija haškog tužiteljstva zatražena je "za potrebe daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja u predmetima zbog kaznenih djela ratnih zločina na kojima već postupaju nadležna županijska državna odvjetništva", objavio je danas DORH na svojim internetskim stranicama.

U priopćenju ističu i da su se "u vezi napretka u predmetima ratnih zločina koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti" jučer sastali predstavnici tužiteljstva, Ravnateljstva policije i županijskih državnih odvjetništava koji rade na predmetima ratnih zločina.

Na sastanku je ukazano da je nužno zatražiti od drugih agencija i imatelja arhiva dostavu svih podataka koji se odnose na pojedine slučajeve, a dokumentacija će se zatražiti i putem međunarodne pravne pomoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

>> Kotromanović poručio srbijanskom ratnom tužiteljstvu: 'Samo neka dođu!'

Na sastanku je razmatrano i ostvarivanje Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1991. do 1995. Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i akcijskog plana državnog odvjetništva, a "naglašena je i potreba pojačanog angažmana policijskih službenika i državnih odvjetnika na otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prikupljanju podataka", navode u DORH-u.

Na važnost dokumentacije haškog tužiteljstva iz postupka protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u više je navrata ukazala obrana oslobođenih hrvatskih generala. Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić podsjetio je, primjerice, da su tijekom suđenja prihvaćeni dokazi za 44 žrtve ratnih zločina, što je 15 puta manje od broja civilnih žrtava koji su u svojim izvješćima navodile nevladine udruge.

I predstavnici Vlade učestalo ističu da Hrvatska želi procesuirati zločine u Oluji, no na najave novih optužnica za zločine u Oluji koje su jučer stigle i iz Srbije, više je članova vlade prokomentiralo da one ne mogu utjecati na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene