Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Državno odvjetništvo protiv presude Matvejeviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo podnijelo je zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude kojom je novinar i književnik Predrag Matvejević uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine, zbog uvreda i kleveta koje je u tekstu u "Jutarnjem listu" iznio na račun književnika Mile Pešorde.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presude zagrebačkog Općinskog suda iz studenoga prošle godine podnesen je zbog, kako kažu u DORH-u, bitnih povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Matvejević je osuđen na temelju Pešordine privatne tužbe, a zbog teksta u "Jutarnjem listu" iz studenoga 2001. pod naslovom "Naši talibani" u kojemu je Pešordu svrstao među širitelje ratne mržnje. 

U tužiteljstvu smatraju da u tom slučaju nije bilo riječi o kaznenom djelu te da su postojali razlozi za isključenje protupravnosti. U Kaznenom zakonu, naime, postoji odredba koja kaže da nema kaznenog djela uvrede i klevete, osim ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazi da se radi o ponašanju koje je imalo cilj samo škoditi nečijoj časti ili ugledu.

Državno odvjetništvo je zauzelo stav da Matvejević spornim člankom nije imao za cilj samo i isključivo naškoditi časti ili ugledu Pešorde te da stoga i nema kaznenog djela.

Ovaj potez tužiteljstva pozdravila je Matvejevićeva odvjetnica Vesna Alaburić koja je i predložila Državnom odvjetništvu da zatraži zaštitu zakonitosti. Sam Matvejević nije bio dostupan za izjavu.

"Na sudu dokazani klevetnik Matvejević zagovarao je izvođenje mene kao književnika i intelektualca pred neki sud stroži od Haaškoga, dakle zagovarao je likvidaciju mene kao osobe i kulturnog djelatnika. U obranu takvog zagovora stali su bezbrojni imeni i bezimeni, a nažalost među njima su bili i neki najviši hrvatski dužnosnici", kazao je Hini Pešorda komentirajući zahtjev DORH-a.

"Ostavljen bez ikakve obrane, utječem se višoj pravdi zahvalan za potporu svim ljudima dobre volje", dodao je.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti izvanredni je pravni lijek koji
državni odvjetnik može podnijeti protiv pravomoćnih sudskih odluka ako je povrijeđen zakon i ako su prekršena temeljna ljudska prava i sloboda zajamčene Ustavom, zakonom ili međunarodnim pravom.

O zahtjevu odlučuje Vrhovni sud koji pritom samo ispituje povreda zakona na koje ukazuje državni odvjetnik. Ako utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan Vrhovni sud može preinačiti pravomoćnu odluku ili ju ukinuti u cijelosti ili djelomično i predmet vratiti na ponovno odlučivanje ili suđenje.

Presuda Matvejeviću postala je pravomoćna u prosincu prošle godine nakon što se Matvejević nije htio žaliti na prvostupanjsku presudu Općinskog suda, iako je tom žalbom predmet mogao pasti u apsolutnu zastaru.

Presudu su tada osudili Hrvatsko novinarsko društvo, Reporteri bez granica, Makedonski PEN, te u svojstvu člana Društva hrvatskih književnika i hrvatskog PEN-a premijer Ivo Sanader. 

Tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je, pak, izmjene zakonskih odredbi o kleveti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene