Košarica puna proizvoda (Foto: Guliver/Thinkstock)
Košarica puna proizvoda (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

U godinu dana došlo je do porasta cijena za oko 2,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Otkrili su i koje su cijene najviše porasle u prosincu u odnosu na studeni.


Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu 2021. u odnosu na studeni 2021. u prosjeku su ostale na istoj razini. U odnosu na prosinac 2020., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 5,5 posto, što je najviše od 2008., dok su u godišnjem prosjeku više za 2,6 posto.

Vezani članci Nestašica ulja - Ilustracija - 4 Prijeti li svijetu nestašica? Trgovački lanci u nekoliko europskih zemalja uveli ograničenja na kupnju suncokretova ulja Cijene, ilsutracija Pesimistična poruka njemačkog ministra sugrađanima: "To je gorka i teška istina"

Navedeno je to u priopćenju Državnog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cijena u prosincu 2021. godine.

Istaknuli su da su u prosincu 2021. u odnosu na studeni 2021. najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 1,4 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva te cijene raznih dobara i usluga, koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,7 posto. Slijede cijene prijevoza te cijene restorana i hotela, koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,4 posto, cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku više za 0,3 posto, i cijene alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku više za 0,1 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u prosincu 2021. u odnosu na studeni 2021. ublažile su cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 8,2 posto, i cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u prosjeku niže za 0,2 posto.

Zdravlje, komunikacija i obrazovanje su u prosincu 2021. u odnosu na studeni 2021. u prosjeku ostali na razini cijena iz studenoga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju