Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.


U spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine na Vukovar, podno središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

Počast ubijenim, poginulim i nestalim braniteljima i civilima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te Vlade koje je predvodila predsjednica Jadranka Kosor.

>> FOTO: Vukovarska pročelja i ulice 19 godina nakon pada

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Oružanih snaga, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara 1991. godine tijekom koje je ubijeno i poginulo 887 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva gradova Vukovara, Dubrovnika i Zagreba te Vukovarsko-srijemske i ostalih hrvatskih županija.

Ruže na grobovima poginulih

Na grobove 854 branitelja i civila do sada pokopanih na tom groblju, položene su ruže. Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu molio je nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Srakić.

Do Memorijalnog groblja sudionci obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine došli su u Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske Opće bolnice u čijem je dvorištu održan prigodni komemorativni program.

Opkoljeni grad branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine kada su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. (Hina)