Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pietro Parolin

Papin tajnik u Hrvatskoj: "Ne vidim razloga za reviziju Vatikanskih ugovora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin održao je predavanje na temu borbe protiv siromaštva, a poslijepodne će se sastati s članovima HBK-a i predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Hrvatskoj.

U posjet Hrvatskoj stigao je državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) nazočio je svečanom akademskom činu u povodu proslave dana HKS-a i blagoslova HKS-ove Velike dvorane te održati predavanje "Lectio magistralis" na temu borbe protiv siromaštva, izgrađivanja mira i traženja dijaloga te međunarodnih odnosa u nauku pape Franje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Slika nije dostupna POSJET HRVATSKOJ Vatikanski državni tajnik: ''Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH''

Predavanju su prisustvovali premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Nakon predavanja Parolin je održao konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na pitanja vezana uz kanonizaciju Alojzija Stepinca.

"Poziv je rezultat želje nadbiskupa Bozanića i kancelara HKS-a te posjet nije vezan uz kanonizaciju Stepinca. Osjećam veliku ljubav hrvatskog naroda prema kardinalu Stepinca. On je bio veliki branitelj istine što je posvjedočio svojim djelima i za to je položio život. Njegova svetost već je potvrđena procesom beatifikacije. Što se tiče vremena kanonizacije dopustite mi da odgovorim s jednom šalom. Božje vrijeme je savršeno - stoga pričekajmo božje vrijeme. Tu je i pitanje mješovite komisije do kojeg je papi Franji jako stalo. Ovaj proces je pomogao putu zajedničkog dijaloga i razumijevanja. Čini mi se da bi zbog toga najsretniji bio upravo Stepinac", kazao je Parolin.

"Siguran sam da papa razmišlja o dolasku"

Na upit reporterke Nove TV Barbare Štrbac hoće li se papa odazvati pozivu premijera Plenkovića da posjeti Hrvatsku, papin tajnik je odgovorio.

"Čini se da papa razmišlja o pozivu. Primio je puno poziva iz cijeloga svijeta i mora voditi računa o uvjetima. Vjerujem da razmišlja o pozivu", kazao je Parolin.

Kad je riječ o Međugorju, Parolin je kazao kako je komisija koja je istraživala fenomen Međugorja donijela zaključke i predala ih papi, ali još nije poznato kako će papa postupiti.

"Uz pitanje nadnaravnog karaktera, postoji i pitanje organizacije pastoralne skrbi za Međugorje što nas najviše zabrinjava jer vidimo da veliki broj ljudi odlazi na to mjesto. Želja Svete Stolice jest da se pomogne tom mjestu i da se pomogne regulirati taj fenomen kako bi vjernici mogli bolje osluškivati božju riječ", kazao je Parolin.

Ne vidim razloga za reviziju Vatikanskih ugovora

Na pitanje treba li revidirati Vatikanske ugovore s Hrvatskom, Parolin je kazao kako osobno ne vidi razloga za revizijom.

"Mislim da ti ugovori još uvijek mogu dobro regulirati pitanja između država i crkve unutar društva koje je danas više pluralno nego prije. Crkva i dalje zbog povijesnih i realnih razloga ima itekako važnu ulogu", kazao je Parolin.

Dodao je kako Vatikanski ugovori nisu izraz privilegija, već međusobne pomoći.

Parolin će se tijekom dana sastati  i s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Hrvatskoj te s članovima Hrvatske biskupske konferencije.

O poticanju nacionalističkih stavova iz redova SPC-a te izjavama hrvatskih biskupa o fašizmu i ustaštvu Parolin je kazao kako su na teorijskoj razini stvari vrlo jednostavne.

"Crkva mora biti faktor zajedništva, jedinstva i pomirenja. To je njezina zadaća koja proizlazi iz njezine zbilje. Čini mi se da se na tom putu čine važni koraci.  Čini mi se da su odnosi između sestrinskih kršćanskih zajednica vrlo pozitivni na ovim prostorima. Žao mi je ako poneki glasovi ponekad mogu biti izvan zbora, ali tu trebamo biti strpljivi i ići naprijed. Povijesne činjenice se ne mogu premostiti od danas do sutra", kazao je Parolin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene