Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postroženi uvjeti

Planirali ste preseljenje u Australiju? Više nije tako jednostavno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija namjerava postrožiti uvjete za dobivanje državljanstva produljenjem vremena čekanja, dodatnim testovima poznavanja 'australskih vrijednosti' i višim standardom poznavanja engleskog jezika kao dio promjena imigracijskog programa.

Mjera dolazi u tjednu kad je premijer Malcolm Turnbull najavio da će se ukinuti viza za privremene radnike, popularna među strancima, i zamijeniti strožim programom u nastojanju da se ostvari načelo 'Prvo Australija'.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

U toj zemlji zamjetan je uspon nacionalističke i antiimigracijske politike koju zagovaraju desničarske stranke poput Jedne nacije koja uživa veliku javnu potporu dok popularnost Turnbullove stranke desnog centra opada.

Turnbull je u četvrtak rekao da uvođenjem novih testova za dobivanje australskoga državljanstva više neće biti dovoljno poznavanje osnova engleskoga jezika.

Državljanstvo tek nakon 4 godine

Tražitelji viza morat će zadovoljiti minimalnu razinu 6.0, ekvivalent međunarodnome sustavu testova engleskog jezika. Osoba će se kvalificirati za dobivanje državljanstva tek nakon četiri godine stalnog boravka.

"Jačamo svoje multikulturalno društvo i svoje vrijednosti", rekao je novinarima Turnbull u Canberri. "Austalsko državljanstvo treba se poštovati i čuvati. Ono je povlastica".

"Australske vrijednosti"

Sadašnji test za dobivanje državljanstva traži poznavanje australskih zakona, nacionalnih simbola i boja aboridžinske zastave. No Turnbull je rekao da to nije dovoljno za prosudbu hoće li osoba prihvatiti 'australske vrijednosti'.

Novi test za dobivanje državljanstva uključit će pitanja poput onih hoće li podnositelj slati svoju djecu u školu, hoće li raditi, ako je u dobi kad je radno sposoban, te smatra li da je priključenje uličnim bandama u skladu s australskim vrijednostima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene