Obavijesti Video Pretražite Navigacija
149 nadzora, 69 kršenja

Velika akcija Državnog inspektorata na tržnicama diljem zemlje: "Pomažemo u zaštiti potrošača"

Aktualno Galerija Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 1 Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 2 Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 3 Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 4 Galerija 1/4 >>
U utorak rano ujutro velika akcija Državnog inspektorata. U četiri najveća Hrvatska grada krenulo je češljanje veletržnica. Utvrđen je niz nepravilnosti. Cijelu akciju s njima je proveo i reporter Marijo Jurič.

Iako Split još spavao, Državni inspektorat bio je već u pokretu. Provjerili smo o čemu je bila riječ. U utorak u 5:30 splitski inspektori na jednom mjestu. Krenuli su u akciju nadzora.

Pročitajte i ovo Povećavala usne u Zagrebu bez dozvole - 2 reagirao inspektorat FOTO/VIDEO Zagrepčankama pumpala usne na crno, stručnjak zgrožen: "To je, ne znam kako da kažem, kao da ja idem graditi neboder" Slika nije dostupna Radili i noću VIDEO Od rada na crno do pripreme hrane u prljavim kuhinjama: 40 inspektora češljalo ugostitelje na Pagu, otkrilo niz nepravilnosti

Na splitskoj veletržnici, TTS-u krenuo je nadzor uz potporu policije. Provjeravalo se sve vezano za voće i povrće. Osobne iskaznice neki nisu imali. Poljoprivredni inspektor provjerava kvalitetu voća i povrća i deklaracije. A provjeravalo se i kontejnere.

"Utvrdili smo dva nedostatka u smislu nepotpunih deklaracija koje smo strankama naložili da u tijeku nadzora imaju pravo to korigirat", objasnio je poljoprivredni inspektor Damir Bosiljevac.

"U jednom nadzoru je utvrđeno da tri radnika nisu imala liječničke svjedodžbe i oni su udaljeni sa radnog mjesta", rekao je tržišni inspektor Nikša Sirotković.

Često vide i ove slučajeve.

"U nekim trgovačkim centrima se roba zna miješati i gubi se sljedivost", govori Bosiljevac.

A zna se izgubiti i vlasnik kad vidi inspekciju.

"Najčešći su izgovori gazda nije tu, doći će pa nismo to pribavili danas", rekao je Sirotković.

U kontrolama su inspektori kažu često. No, neki prodavači bi ih htjeli vidjeti više.

"Trebali bi češće dolaziti", navodi prodavačica Zlata Čović i dodaje da ima i švercanja.

S Regionalne veletržnice Split voće i povrće odlazi na splitske tržnice i trgovine. Dnevni promet zimi iznosi oko 20 tona dok je u sezoni on oko 100 tona.

Državni inspektorat pokrenuo je akciju i u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Nadzor je obavljalo preko sto inspektora.

Ukupno je provedeno 149 inspekcijskih nadzora. Utvrđeno je 69 povreda propisa, od koji je 28 uklonjeno tijekom nadzora i nisu poduzete prekršajne mjere. Ostalima su donesene zakonom propisane mjere.

"Na ovaj način pomažemo u smislu zaštite potrošača da bi ukazali na to da znaju od koga i što kupuju", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

A neka tržnice ostanu mjesto kupnje provjerenih proizvoda.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene