Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povrede Zakona o zaštiti potrošača

Državni inspektorat prijavio karlovačku Gradsku toplanu i Toplanu (u stečaju)

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni inspektorat utvrdio je u inspekciji karlovačkih tvrtki Gradske toplane d.o.o. i Toplane d.o.o. (u stečaju) više povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energiji, te je protiv njih podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu.

U priopćenju iz Državnog inspektorata navodi se kako su povrede Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energiji utvrđene inspekcijskim nadzorom prošlog mjeseca, te dodaje da su javni istupi Regionalne organizacije za zaštitu potrošača 'neopravdane objede na račun Državnog inspektorata'.

Također se ističe kako je Državni inspektorat uputio optužni prijedlog protiv stare Toplane zbog davanja podataka o svojim korisnicima novoj tvrtki bez njihova pristanka, a protiv nove tvrtke i njene odgovorne osobe navedeno je više prekršaja.

Ponajprije, Gradska toplana Karlovac dostavila je račune za kolovoz svim tarifnim kupcima prethodnog energetskog subjekta Toplane d.o.o., a da prije toga s tarifnim kupcima na zasebnom mjerilu toplinske energije ili predstavnikom suvlasnika u zgradama priključenim na zajedničko mjerilo toplinske energije, nije zaključila ugovor o opskrbi i korištenju distribucijske mreže tarifnog kupca, niti je obrazac ugovora i opće uvjete isporuke toplinske energije prethodno javno objavila.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje

>>Na rubu živaca: Ne grijemo se preko toplane, a dobivamo račune!

Time je prekršila odredbe Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom, Zakona o energiji i Zakona o zaštiti potrošača, stoji u priopćenju.

Činjenica je, piše dalje Državni inspektorat, da su i karlovačka stara Toplana i nova Gradska toplana 'odbile odobriti i izdvojiti iz zajedničkog toplinskog sustava pojedine potrošače koji su podnijeli zahtjeve za izdavanje, pa čak se i fizički odvojili iz zajedničkog toplinskog sustava'.

No, Državni inspektorat podsjeća kako je po odredbama Zakona o vlasništvu i stvarnim pravima koje se odnose na upravljanje zajedničkom stvari 'propisano da potrošači, vlasnici stanova ili poslovnih prostora trebaju za isključivanje iz zajedničkog sustava toplinskog grijanja (članak 23. Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom) 100-postotnu suglasnost svih korisnika. Kontrolom evidencije uplaćenih računa za kolovoz i rujan utvrđeno je kako je u svakoj od stambenih ili stambeno poslovnih zgrada račune platila većina tarifnih kupaca s većinom površine', dodaje se u priopćenju.

Državni inspektorat za pitanje 'legaliteta postupka dodjeljivanja koncesije za distribuciju toplinske energije' novoj karlovačkoj Gradskoj toplani od strane Gradskog vijeća, nadležnost je usmjerilo na Ministarstvo gospodarstva i Hrvatsku energetsko regulatornu agenciju HERA-u.

U priopćenju Državni inspektorat zaključuje kako 'potrošačima ne koristi ako ih Regionalne organizacije za zaštitu potrošača dovodi u zabludu glede njihovih prava površnim ili proizvoljnim tumačenjem važećih propisa'.

Državni inspektorat također naglašava kako ovo priopćenje objavljuje zbog medijskih istupa predsjednika ROZP Željka Tomašića, odnosno zbog njegovih 'neopravdanih objeda'.
Inače, Tomašić je ovih dana o problemima karlovačkih korisnika Gradske toplane i počinjenim nezakonitostima Gradske toplane uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

Povodom kritika po kojima bi 'ROZP mogla biti kriva za probleme karlovačkog toplinarstva' najavio je da će ROZP zaštiti 'dostojanstvo i ugled koji je stekla u borbi za zaštitu prava potrošača i poštivanje pozitivnih zakona Republika Hrvatske'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene