Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PITALI SMO I MINISTRE

Koristite li sustav e-Građani? Evo koje sve pogodnosti nudi (a i podsjeća vas da morate produžiti vozačku)

Web stranica e-građanin (Foto: Dnevnik.hr)
Web stranica e-građanin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Saborski zastupnik Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Saborski zastupnik Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Web stranica e-građanin (Foto: Dnevnik.hr) Web stranica e-građanin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Web stranica e-građanin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Osim što je mnoge potaknuo da provjere valjanost svojih vozačkih dozvala, slučaj ministrice Žalac potaknuo je i pitanje tko uopće koristi sustav e-građani. Sustav u koji se možete prijaviti putem elektorničke osobne iskaznice, m-bankinga ili primjerice preko koda koji dobijete u Fini, koristi oko 600 tisuća građana. A pitali smo dužnosnike jesu li među njima.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac od svojeg propusta napravila je primjer. “Ja mislim da na mom primjeru neka svi provjere važenje dozvola, bilo bi lijepo da vas obavijeste da vam dokument ističe“, rekla je Žalac.

Pročitajte i ovo Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera"

Ono što mnogi ne znaju je da sustav e-Građani o tome obavještava. Što znači da se ministrica Žalac ili nije registrirala ili ga nije koristila posljednje tri godine.

Provjerili smo kako stoje ostali ministri i saborski zastupnici. Damir Krstičević, ministar obrane, ponosno je objavio da ga koristi. Dok je saborski zastupnik Branko Bačić iskreno izjavio da ne koristi ali da je, potaknut nedavnim događanjima, zamolio ministra da ga malo bolje upozna s tim aktivnostima.

E-građanin je ministar uprave Lovro Kuščević. “Naravno da jesam. Koristim puno pogodnosti koje sustav pruža, evo recimo da mi se dogodilo da mi je istekla vozačka dozvola ja bi na vrijeme dobio obavijest i onda bi išao produžiti“, kaže Kušćević. Na pitanje koriste li ga njegove kolege iskreno je odgovorio. “Pa evo imamo priliku vidjeti da ne baš“, rekao je Kušćević.

Među kolegama koji koriste e-građanin su ministar Pavić i ministrica Divjak. Danas u ministarstvu uprave potpisali su ugovor kojim će zaživjeti e-upisi, pa će se putem e-građana moći upisivati u dječji vrtić i škole.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak osigurala je odgovor na pitanja o isteku vozačke. “Mi smo sad provjerili sve vozačke, tako da nas sad ne morate to pitati. Ja koristim sustav kad mi treba određena potvrda“, objasnila je Divjak.

Ministar rada Marko Pavić ima svoje razloge zašto koristi e-građanin. “S obzirom da sam se nekad bavio pisanjem eu projektata, svi oni koji se time bave znaju da morate imati potvrdu o nekažnjavanju za svaki projekt“, kaže Pavić.

Kakve su mogućnosti?

A mogućnosti su brojne, pa umjesto da čekate na šalteru zahtjev za izdavanje vozačke možete predati na svom računalu, a za dodatnih 30 kuna, nova vozačka vam može stići na kućnu adresu. Isto je i s putovnicom.

Preko e-Građana možete prijaviti rođenje djeteta, izračunati doplatak za djecu, a putem e-Dnevnika pratiti kako vam dijete napreduje u školi. Popularno je i izdavanje potvrda o nekažnjavanju. Ima 58 usluga, a broj korisnika je 677 tisuća.

Ministar Kuščević nije zadovoljan ničime od navedenog. “Nismo zadovoljni ni na učestalost tih usluga ni na koliko ljudi koristi te usluge“, rekao je Kušćević.

A kako i vi ne biste propustili neku važnu obavijest poput one kada vam ističe vozačka u postavkama možete namjestiti da sve obavijesti koje dobivate u sustavu e-Građana, pristižu i na vašu e-mail adresu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene