Državna matura danas ide dalje, maturanti su riješili jedan od najtežih ispita, onaj iz matematike. Većina je odabrala B razinu.


Maturanti koji žele podijeliti iskustva i pitanja s današnjeg ispita iz matematike na državnoj maturi, mogu to učiniti tako da ista pošalju na moj.report@dnevnik.hr.

Maturanti su na državnoj maturi polagati ispit iz matematike. Pisali su ga samo dva dana nakon testa iz hrvatskog jezika, koji je odgođen zbog proceduralne pogreške. U zagrebačkoj gimnaziji Tituša Brezovačkog većina je učenika polagala matematiku B razine.

Vezani članci Zadatak (Foto: Twitter) Ameri tvrde da nitko ne može odgovoriti točno na svih 10 pitanja, provjerite jesu li naše škole bolje Slika nije dostupna ZABRINJAVAJUĆE: 70% maturanata polagat će matematiku na B razini

'Super, nije bilo teško, mislim da sam sve dobro riješila, ne gleda mi se matematika za fakultet, ali sam htjela dobro riješiti', rekla je Nina za Dnevnik Nove TV.

'Ok, sve sam riješio, bit će pozitivno u svakom slučaju', smatra Ivan.

'Bilo je dobro, u redu, nije bilo teško, pisao sam B razinu, za matematiku sam se spremao cijelu godinu, pa mi nije bio problem, ostalo ćemo vidjeti', zaključio je maturant Luka.

Pristižu nam i vaši prvi komentari na redakcijski e-mail.

'Upravo stigao s mature. Glava puca, bilo je jako, jako teško.Pisao sam A razinu, višu. Odličan sam učenik, imam 4 iz matematike, cijelu sam godinu išao na pripreme iz matematike. Riješio sam sve dosadašnje mature, ali ni jedna nije bila teža od ove. Bilo je zadataka za koje su moji profesori rekli da sigurno neće biti, jer je to preteško gradivo, a bili su. I još me čekaju prijemni ispiti. Nešto je trulo u državi Danskoj i bolesno', poručuje Max.

'Želim reći kako je današnja matura iz matematike bila neočekivano lagana. Zadaci su bili sastavljeni bez ikakvih trikova i sve ih se moglo rješiti bez poznavanja 'caka'. Svaka čast sastavljačima jer su napravili odličan posao tim više što su gotovo svi pisali ispit do posljednje minute!', napisao je Ivan.

'Pisao sam višu, A razinu iz matematike, koja nije bila toliko teška, bilo je nekih zadataka oko kojih se je trebalo pomučiti, no bilo je i onih laganih. Inače sam vrlo dobar učenik i pripremao sam se za matematiku malo manje od mjesec dana. Uglavnom, bila je podosta lakša od prošlogodišnje koja je bila izrazito teška. sve u svemu ovogodišnja je bila vrlo dobro pogođena, bilo je dovoljno vremena tako da nije bilo nekakvih većih problema', napisao je Josip.

>> Evo koja su bila pitanja na ispitu iz hrvatskog!

>> Pravila hrvatskog jezika koja bismo trebali znati svi, a ne samo maturanti

Više od dvije trećine maturanata odabralo je lakšu, B razinu testa. Taj se ispit rješavao dva sata, a maturanti A razine sat vremena više. Osim uobičajene bočice vode, osobne iskaznice i kemijske olovke, učenici su na stolu smjeli imati točno propisane kalkulator, te tablicu s formulama. Do kraja tjedna čeka ih još ispit iz stranog jezika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook