Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turistička sezona već je pred vratima, a GSS nema osnovne uvjete.


Članovi GSS-a tako letačke osnove mogu učiti samo u inozemstvu, a ispite polažu na tlu. GSS-ovci su posljednjih godina pisali i bivšem premijeru i predsjedniku. Nedavno su pomoć zatražili i od predsjednika Ive Josipovića, koji im je obećao da će učiniti sve što može kako bi omogućio helikoptersko vježbanje u Hrvatskoj. Iako ratno zrakoplovstvo ima sve uvjete. Zbog birokracije naši spasioci na obuku moraju u susjedne zemlje. A u MORH-u uporno ponavljaju istu rečenicu. 'Vježbe se izvode u onim mogućnostima i onim kapacitetima koje su svake godine propisane planom i koje se dogovaraju na godišnjoj razini, a to Oružane snage dogovaraju sa GSS-om,' rekao je glasnogovornik MORH-a, Goran Grošinić.

Vezani članci Ilustracija Očekuju se gužve na cestama i autocesti: MORH moli građane za strpljenje Ilustracija Pripadnica Hrvatske vojske pronađena ozlijeđena u vojarni u Kninu: Doznajemo detalje

Iako smo potpisnik europskih konvencija o spašavanju, stvari umjesto nabolje, idu nagore. GSS-ovci su ogorčeni, akcije spašavanja su preozbiljne i preopasne da bi se na ovakav način postavljale stvari. Naši spasioci obučavaju se u susjednim zemljama ,a  ispit polažu na tlu. Njihov rad mora biti usklađen s pilotima, jer je u ovakvim uvjetima samo pitanje dana kada će se, sukladno zakonu velikih brojeva dogoditi tragedija.

Sada se pojavio i novi problem, zbog čiste birokracije GSS-ovci nemaju pravo pristupa Divuljama, dežuraju ubolnici u Firulama, što znači da ih u slučaju nesreće helikopter ondje mora pokupiti, a strahuju da bi se moglo dogoditi da ih uopće ne pokupi. Zamislite samo što bi se dogodilo prošle godine kada je iz tračnica kod Kaštela izletio vlak da je sustav ovako funkcionirao. 'To je zapravo jedna nevjerojatna situacija, jer mi i posade smo dvije polovice istog tima koje moraju biti savršeno usklađene. Doista, naši životi ovise jedni o drugima,' rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju