Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. upozorili su da niti godinu dana od kada su u Beogradu podnijeli kaznenu prijavu zbog ratnih zločina u srbijanskim logorima hrvatsko Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa nije Srbiji poslalo dokumentaciju nužnu za pokretanje sudskih postupka protiv odgovornih za ubojstva mučenja i zlostavljanja hrvatskih ratnih zarobljenika.


‘Iako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao da se zločini nad Hrvatima u logorima u Srbiji moraju procesuirati još ništa nije poduzeo. Želimo samo da radi svoj posao i nakon 19 godina srpskom Tužiteljstvu za ratne zločine dostavi naše iskaze’, kazao je predsjednik Udruge Zoran Šangut. Dodao je da im je i u Srbiji rečeno da se za pokretanje postupka čeka dokumentacija iz Hrvatske. Riječ je o svjedočenjima preživjelih logoraša kojima se potkrepljuje kaznena prijava za zločine u pet srbijanskih logora. U prijavi koja je 22. svibnja prošle godine predana srbijanskom tužiteljstvu navedena su imena 54 neposredna počinitelja, zapovjednika i logorskih stražara.

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Slika nije dostupna 'Boli me smrt sina, ali još više nepravda prema braniteljima'

Procesuiranje ovih zločina trebalo bi biti od nacionalnog interesa, jer dokazuje da se u Hrvatskoj nije dogodio građanski rat nego srpska agresija’, kazao je Šangut. Predstavnici udruge zgroženi su i držanjem ministra Ivana Šimonovića koji ih, tvrde, ne želi primiti na razgovor i ima hladan odnos prema žrtvama. ‘Ako su se mogli uhvatiti u koštac s hrvatskim zločinima u Lori, 'garaži' i 'selotejpu' zašto ne mogu procesuirati i zločin u Srbiji. Tek tada branitelji će biti zadovoljni’, ustvrdio je vukovarski branitelj Predrag Marguš-Fred. Branitelji kažu da traže tek jednake kriterije i podsjećajući da su u slučaju uhićenja ‘Joce Amsterdama’ vidjeli kako svjedočki iskaz u rekord.