Za državnu administraciju autocesta prema Svilaju je - oranica.


Sijati kukuruz na autocesti ili pred naplatne kućice dovesti krave na ispašu - zašto ne? Ako je suditi prema državnoj administraciji, sve su to oranice i pašnjaci. Upravo je takvu 'zemlju', država ponudila u zakup stočarima. Pa ne čudi što je od gotovo 300 tisuća hektara prihvaćena tek sedmina. Drastični primjeri stižu iz Brodsko-posavske županije.

Vezani članci USKOK objavio detalje velike akcije Zapošljavanje "preko veze": Određen istražni zatvor za četvero uhićenih u Agenciji za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Slika nije dostupna Seljaci na mukama: Zbog lošeg vremena kasni proljetna sjetva

Novi asfalt i prometna signalizacija, no za državnu administraciju, autocesta prema Svilaju je - oranica. Blažu je tako ponuđeno da hranu sadi na koridoru 5c. Trebala je to biti interventna mjera Ministarstva poljoprivrede za stočare s nedovoljno zemlje, no posao se vodio iz ureda.

'Važno je napomenuti da se ta dodjela odvijala u uredima agencija za poljoprivredno zemljište, znači, preko informacijskog sustava i nije se vršio obilazak terena', rekla je Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište.

PRIJAVITE SE Čeka vas 15 milijuna eura europskih poticaja

Umjesto državnih službenika, to sada rade stočari. Josip Karavidović iz Gundinaca jedva je pronašao ponuđenu zaraslu šumu i nedostupno polje. 'Jedino helihopterom kad bi me netko pustio u tu parcelu da obradim pa da me izvadi van', rekao je Josip.

Zbog neusklađenosti stvarnog stanja i zemljišnih knjiga, sve se vodi kao oranica, livada ili pašnjak. Državi je promaknuo i u Arcodu ucrtani kanal Dunav-Sava. Baš je usred tog kanala Mario Knežević dobio je priliku sijati kukuruz. Ukupno mu je ponuđeno 15 hektara, na 26 parcela u 4 različite općine. 'Da nije žalosno, ja bih se tome smijao. Međutim, to je jako žalosno i to je sprdanje nas stočara', kaže Mario.

Da se dodjela državnog zemljišta stočarima ne odvija kako treba, pokazuju i statistike. Od preko 10 tisuća obuhvaćenih stočara, do sada se javila trećina, a više od tisuću je odustalo kada je vidjelo što im se nudi.

'Država je ponudila ono što je imala, to je sve zemlja koja je slobodna, koja nije pod nekim oblikom raspolaganja, to su i zemljišta koja su obrasla, i zemljišta koja su minirana', dodaje Mičević.

Iz Agencije poručuju da za minirana i zarasla zemljišta stočari mogu dobiti popust, a onima koji to odbace, ponudit će zamjensku zemlju izvan županije, pa čak i na drugom kraju zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju