Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako u prvom krugu ne bude ponuda, cijena će se u drugom natječaju prepoloviti.


Prvi natječaji očekuju se već za tri tjedna, a koliko se Vladi žuri, najbolje pokazuje podatak kako je u slučaju nezainteresiranosti kupaca spremna čak prepoloviti cijenu.

Vezani članci Andrej Plenković Od ponedjeljka se otvaraju terase kafića, dopušteni treninzi u zatvorenom: "Ako se situacija pogorša, mjere se uvijek mogu i pooštriti" Slika nije dostupna Tko bi mogao kupiti HPB i Croatia osiguranje?

Vojni kompleksi u Zadru i Šibeniku, nekadašnja politička škola u Kumrovcu, poslovna zgrada Đakovštine i zemljište u Velikoj Gorici prvi idu na natječaj jer imaju čiste papire za prodaju. Ako u prvom krugu ne bude ponuda, cijena će se u drugom natječaju prepoloviti. Iz Vlade se nadaju da će ponuda biti dosta.

‘Mi smo do sada imali procjene sudskih vještaka, izuzetno nerealne i visoke. Ono što smo pokušali prodati, to je bila izuzetno visoka cijena za koje zainteresirane osobe nisu ni pokušavale dati ponude’, rekao je državni tajnik Jozo Sarač.

Većina bivših vojnih objekata nema čiste papire

No sada će se tražiti vještaci koji bi trebali utvrditi realnu cijenu svake nekretnine. ‘Utvrdit ćemo stvarnu uporabnu vrijednost svake nekretnine i to će biti polazna cijena natječaja’, dodao je Sarač.

Većina od čak 45 bivših vojnih objekata uz more, nema čista imovinska potraživanja i prostorne planove. Stručnjaci upozoravaju da investitore takvi problemi odbijaju unatoč atraktivnim lokacijama i povoljnim cijenama.

‘Investitorima su jako važni rokovi. Znači u kojim rokovima mogu realizirat svoje projekte jer ako u bilo kojim projektima naiđu na količinu problema tog tipa, oni mogu izgubit jako puno vremena. A u investiranju vrijeme je jedan jako bitan faktor’, rekla je Ana Živković, stručnjakinja za nekretnine.

>> Baško Polje: Vojna odmarališta propadaju bez ulaganja

I bivša vojna odmarališta ići će na prodaju kada se riješe imovinska pitanja. Neka od njih poput Kupara na jugu ili Pinete u Fažani mogla bi postići odličnu cijenu jer su na idealnim lokacijama. Kada bi država prodala svih svojih 45 bivših vojnih nekretnina mogla bi zaraditi i do 14 milijardi kuna. Dovoljno čak i za pokrivanje godišnjeg deficita proračuna.