Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da se radi na konceptu kojim bi se uvela obveza države da ponudi arbitražu za rješavanje sporova, jer sudskim putem država gotovo uvijek gubi, što plaćaju građani, dok za to vrijeme tvrtke propadaju.


Čačić je na okruglom stolu održanom u organizaciji Političke akademije HNS-a na temu suvremeni pristupi rješavanju sporova ustvrdio da je stanje u pravosuđu i trgovačkom sudstvu tragično, zbog čega su štete koje trpe hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini gotovo nesagledive.

Posebno razočarava, kazao je, rast broja neriješenih predmeta, koji je došao do 12 tisuća, dok je čak 98 posto ukinutih prvostupanjskih sudskih odluka ukinuto zbog povrede odredbi postupka, a ne zbog suštine slučaja.

Istodobno, svega se 3,6 posto slučajeva rješava nagodbom, kazao je Čačić, upozorivši da u stvarnosti institut nagodbe ne postoji i da više nitko ne potpisuje nagodbu u ime države zbog toga, kako je rekao, da ne bi bio prozvan.

Sudske sporove država gotovo uvijek gubi, od kojih neki traju čak 17 godina, pri čemu zatezne kamate rastu, kazao je Čačić, dodavši da te milijarde kuna na kraju plaćaju građani, a za to vrijeme tvrtke umiru.

Smatra da politika često dozvoljava zlouporabu pravosudnog sustava, često s namjerom da ubije tvrtke, a ponekad zato što se, kako je rekao, oholo i neodgovorno odlučuje ne platiti.

Rekao je da je na zahtijev komore, tvrtki i banaka sazvao sastanak s Ministarstvom pravosuđa i da se sada radi na konceptu kojim bi se "unatrag i unaprijed" uvela obveza države da ponudi arbitražu, pri čemu druga strana nagodbu može, ali i ne mora prihvatiti.

Objasnio je da se sada traže pravne forme kako regulirati to pitanje, posebno za pokrenute procese. Arbitraža mora biti jednostupanjska, trajati između 30 i 180 dana i mora se naći način isplate u sporovima koje država izgubi.

Predsjednik Hrvatske udruge za mirenje Srđan Šimac rekao je da spor prvenstveno treba riješiti nagodbom, što je, naglašava, neusporedivo jeftinije i brže od sudovanja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Radimir Čačić Čačić o posrnulom međimurskom županu Posavcu: "Morao bi biti debilan da prizna mito. On je tada to primio u kampanji i to nije problem" Slika nije dostupna Čačić: Država je TRI puta neuspješniji poslodavac od privatnika!
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju