Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BILJEŽI SE RAST

Izvoze 80 posto proizvoda, a žene čine dvije trećine radnika: Ovoj domaćoj tvornici ide prilično dobro, ali prostora za napredak ima još podosta

Aktualno Galerija Drvo - 1 Drvo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Drvo - 2 Drvo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Drvo - 3 Drvo - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Drvo - 4 Galerija 1/4 >>
Drvna industrija jedna je od onih kojima dobro ide ove godine, ali od države traže više novca iz europskih fondova. U goste su pozvali čak dvije ministrice i pokazali im da bi sektor mogao imati dvostruko bolje rezultate ako poduzetnicima daju više novca za ulaganja.

Parketarima iz Jaske dobro ide. Ove godine iz Njemačke imaju dvostruko više narudžbi nego lani. U jaskanskoj tvornici ništa se ne baca. Što ne ide u parkete, ide u pelete i brikete. Brda piljevine završit će kao ogrjev.

Izvoze 80 posto proizvoda, od EU zemalja do Japana i Libanona, a proizvode ih uglavnom žene, koje čine dvije trećine radnika. Parkete prebacuju preko ruke kao da su od tanke plastike, a ne punog hrasta.

''Ženska ruka i, kako bi naš direktor rekao, žensko oko'', komentirala je Daliboru Špadini za Dnevnik Nove TV Dunja, dok Marijana objašnjava da posao nije tako težak, a i društvo je dobro.

No drvna je industrija neiskorištenog potencijala. Gotovo 50 posto Hrvatske prekrivaju šume, ali od milijardu eura izvoza svega 265 milijuna čini najskuplji proizvod - namještaj. Najviše se izvoze daske, letve i grede.

Pročitajte i ovo Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Splitu - 2 APSURDNA SITUACIJA Državni inspektori zbog bespravne gradnje ispitali - Ministarstvo pravosuđa. Građani ogorčeni: "Na malim ljudima se zakon provodi, a na moćnicima ne"

Pročitajte i ovo Možemo slučaj Srebrnjak Tomašević za kadrovske poteze ima sve manje saveznika, bivši Bandićev pročelnik poručuje: "Ja to zovem dezorijentirani diletanti"

''Potencijal drvne industrije je velik. U ovom trenutku prihod je veći od dvije milijarde dolara, a s nekim značajnijim ulaganjima očekujemo da bi taj rast mogao biti 50 do 100 posto'', objašnjava Igor Leščić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK-a.

''Modernizacija, digitalizacija, robotizacija, veća upotreba dizajna, inovativnih proizvoda - to je sve ono što drvna industrija danas uglavnom nema'', govori Ivić Pašalić iz Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK-a.

Za sve to treba im novac, pa od ministrice EU fondova traže više za drvnu industriju u budućem razdoblju jer je dosad samo četvrtina tvrtki iz sektora koristila fondove.

''Na raspolaganju je oko milijarde eura je za ulaganja u one sektore koje budemo prepoznali kao sektore koji mogu nositi razvoj regija. Jedan od tih sektora u Panonskoj Hrvatskoj je drvoprerađivačka industrija'', navodi Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica poljoprivrede odgovorila je na optužbe velikog sektorskog igrača Požgaj grupe da Hrvatske šume netransparentno raspodjeljuju drvnu sirovinu.

''Prema mojim podacima, šumskim se resursima upravlja dobro i uglavnom ne bude riječ, prema podacima koje imam, o istinitim navodima'', tvrdi ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Iz Gospodarske komore ističu kako drvni sektor ima neiskorišteni izvozni potencijal u čak 33 zemlje u iznosu od gotovo 330 milijuna dolara. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene