Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrađeni

Ovih 12 mladih ljudi su budućnost Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvanaest znanstvenika do 35 godina dobilo je priznanje Društva sveučilišnih nastavnika za svoje znanstvene radove.

Riječ je o različitim temama, od toga kako spriječiti daljnje širenje dijabetesa i sličnih bolesti, do uloge i odgovornosti političkih stranaka za kaznena djela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Doktori znanosti nepoželjni u Hrvatskoj' Mladi znanstvenici sada trebaju 'lupati' premijeru na vrata

Mlada znanstvenica, dr.sc. Martina Sudar s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, četiri je godine radila na svojem radu. "Radi se o korištenju defagomina kao pomoći bolestima koje su vezane uz dijabetes. A defagomin je prirodni imuno šećer koji snižava koncentraciju glukoze u krvi. Ali bez izlučivanja inzulina", kaže.

Martina je jedna od 12 znanstvenika do 35 godina, kojima su za njihove radove dodijeljene nagrade Sveučilišnih nastavnika. "Društveno su priznali naš trud, naš rad, naše objavljene rezultate i misilim da nam svima to jako puno znači", ističe ona.

S tim se slaže i Rosa Karlić, viša asistentica na PMF-u, čiji je rad objavljen u poznatom časopisu Nature. "U kojem smo istraživali ulogu kromatina. To je kao nekakva trodimenzionalna struktura DNK u stanici u nastanku karcinoma", pojašnjava Rosa.

Dok se Martina i Rosa nadaju kako će u budućnosti njihov rad zaživjeti i u praksi, Aleksandrov znanstveni rad svojevrsnu praksu već ima. Naime, on se bavio temom odgovornosti političkih stranaka za kaznena djela.

"U Hrvatskoj se dogodio prvi slučaj gdje je jedna stranka bila procesuirana. Upravo ovaj slučaj koji se dogodio u Hrvatskoj to je bio poticaj da se bavim tim istraživanjem, jer nitko se do sada time nije bavio", kaže Aleksandar Maršavelski, asistent na Pravnom fakultetu.

Svake godine prijavi se velik broj mladih znanstvenika. Ove godine njih 46. "Danas nagrađeni od prije 15 godina su već redovni profesori i znanstveni savjetnici na našem Sveušilištu i institucijama. To će biti i većina njih ovdje", kaže Željko Horvatić, predsjednik Društva sveučilišnih nastavnika.

Jer, na sreću, 93 posto do sada nagrađenih znanstvenika ostalo je u Hrvatskoj. Svoje znanje i pamet zadržali su u svojoj domovini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene