Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Društvo logoraša prijavilo 280 oficira i podoficira JNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podnijelo je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv 280 oficira i podoficira JNA zbog ratnog zločina počinjenog tijekom agresije i okupacije Vukovara 1991.godine.

Prema riječima predsjednika HDLSKL-a Danijela Rehaka, u kaznenoj prijavi su i imena već optuženog generala Blagoja Adžića, generala Miroslava Stojanovskog protiv kojega su vukovarski logoraši već podnosili kaznenu prijavu, te 'vukovarske trojke' Miroslava Radića, Veselina Šljivančanina i Mile Mrkšića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bolje ikad nego nikad 'Optužnica protiv Vasiljevića i Živanovića je u Hagu trebala biti prva' Slika nije dostupna Silovane i maltretirane U srpskim logorima je bilo 3 tisuće žena i 500 djece

To je već šesta kaznena prijava toga društva za zločine počinjene u Vukovaru 1991. U njihovim prijavama navedeno je ukupno tisuću osumnjičenika, kazao je Rehak.

Podsjetio je da je u srpskoj agresiji na Vukovar stradalo 3500
civila, 921 hrvatski branitelj, da je 13.000 branitelja i civila
prošlo kroz zarobljeničke logore, da je grad razoren, a na popisu zatočenih i nestalih još je oko 400 osoba iz Vukovara.

Svim državnim i sudskim institucijama HDLSKL je poslao dopis u kojemu se traži preispitivanje većine kazni za kaznena djela hrvatskih branitelja osuđenih za ratni zločin te tvrdi da 'suci hrvatskih sudova iskaze hrvatskih branitelja i stradalnika smatraju manje vrijednima ili ih uopće ne uvažavaju'.

Rehak je za primjer naveo slučaj vukovarskog branitelja Siniše Rimca, osuđenog 2005. u obnovljenom sudskom postupku na osmogodišnju kaznu zatvora za Pakračku Poljanu. Rehak je ustvrdio da svjedok koji je teretio Rimca, 'suočen s njim, nije označio njega kao osobu koja je počinila navodni zločin'. Dodao je kako je u slučaju Siniše Rimca u tijeku žalbeni postupak na Ustavnom sudu.

Konferenciji za novinare nazočni su bili stric i majka Siniše
Rimca, Vlado i Slobodanka Rimac, koja je izrazila razočaranost činjenicom da je, kako je kazala, 'vukovarska trojka' za zločin počinjen na Ovčari dobila 35 dana zatvora po žrtvi, a njezin sin osam godina zatvora za nepoznatu osobu koju nije niti ubio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene