Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Društvo logoraša pozvalo institucije da intenziviraju istragu protiv zločinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora s današnje je izvještajne skupštine pozvalo institucije sustava zadužene za istragu i procesuiranje srpskih ratnih zločina u Domovinskom ratu da intenziviraju istragu protiv počinitelja ratnih zločina nad logorašima.

Skupština HDLSKL-a zatražila je da se javnost izvijesti tko su srpski ratni zločinci, koliko su osoba do sada kazneno prijavili, optužili, osudili, koliko srpskih ratnih zločinaca služi zatvorsku kaznu za zločine nad logorašima, braniteljima i civilima.

Pročitajte i ovo Privođenje Tina Šunjerge (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/) nezamislivi pokolji Najveći zločini koji su šokirali Hrvatsku: Najgrozomornija ubojstva lede krv u žilama Slika nije dostupna Društvo logoraša prijavilo 280 oficira i podoficira JNA

I predsjednik Saveza udruga obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica prozvao je institucije pravne države zadužene za procesuiranje ratnih zločina.

"Zar je naše da mi istražujemo ratne zločine, zar ne postoje
institucije hrvatske države koje to trebaju raditi", upitao je
Pšenica. Podsjetio je da se i danas, 16 godina poslije, još traga za 1005 nestalih i zatočenih osoba, od kojih nije riješena sudbina više od 320 nestalih logoraša.

"Zar u ime dobrosusjedskih odnosa i gospodarske suradnje trebamo zaboraviti što je bilo 1991., tko je bio agresor, a tko žrtva. Ne tražimo osvetu, nego istinu i pravdu, da se srpski ratni zločinci ne mogu mirno šetati i da znaju da će ih pravda kad-tad stići, jer mi nemamo pravo zaboraviti", naglasio je Pšenica.

Skupština je dala potporu hrvatskim generalima kojima se zbog ratnog zločina sudi u Hrvatskoj ili u Haagu, jer su oni, kako je rečeno, "ratovali i borili se za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a sada robijaju za Hrvatsku ili im se sudi zbog njihova sudjelovanja u Domovinskom ratu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene