Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dizajneri ogorčeni

'Vlada popušta pod pritiskom gomile čiji se patriotizam očituje tako da im grb bude pokraj auspuha'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbor najboljeg rješenja nacionalnih tablica na temelju jasnih kriterija i objavljenog projektnog zadatka ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike, nego racionalan, argumentiran i profesionalan te polaziti od strukovnih standarda, stajalište je Hrvatskog dizajnerskog društva.

U svom priopćenju HDD je u petak pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova da u skladu s rezultatima natječaja, odnosno odlukom mjerodavnog višečlanog Ocjenjivačkog suda sastavljenog od relevantnih stručnjaka, implementira stručno elaborirano i suvremeno rješenje, i da time izrazi dosljednost i poštovanje u provođenju vlastite natječajne procedure, kao i poštovanje prema neovisnim strukovnim kriterijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milost? Nikad čuli Nemaš ispravne tablice? Nemaš Lamborghini! Vlada nesretniku smrskala skupocjeni auto Slika nije dostupna Nakon tri godine NAPOKON SU STIGLE Od danas možete kupiti nove registarske tablice

"Neprihvaćanje suvremenog vizualnog jezika govori nam, nažalost, o zastarjelosti pogleda na vizualnu komunikaciju i razvoj suvremenog nacionalnog identiteta, o nepostojanju suvremene vizualne kulture, osjećaja za granicu iza koje se o stručnim odlukama konstruktivno dogovara sa strukom, te konačno o nepoštivanju institucije javnog natječaja od strane iste ustanove koja ga je raspisala i čije bi vrijednosti trebala braniti" upozorava HDD.

Nakon dvije godine natječaja i javnih rasprava, na kraju je opet presudila politika

Dizajneri su zabrinuti zbog odbacivanja rješenja za dizajn novih registarskih pločica, također i zbog povlačenja odluke o usvajanju prvonagrađenog rješenja registarskih tablica autora Nikole Đureka, Damira Bralića, Andrije Mudnića, Luke Reichera i suradnika Borisa Ljubičića.

HDD otvoreno izražava podršku nagrađenom autorskom rješenju koje uključuje osuvremenjivanje vizualnog identiteta hrvatske države, prepoznatog od strane dizajnerske zajednice.

Ovim su izrazili negodovanje zbog najave ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, kako će unatoč provedenom natječaju na budućim registarskim tablicama ostati hrvatski grb umjesto rješenja s dva kvadratića koje je osvojilo prvu nagradu.

Odluka o neprihvaćanju idejnih rješenja izazvala je val nezadovoljstva u dizajnerskim krugovima. Između ostalog dizajneri su mišljenja, kako je apsurdno da netko podijeli nagrade za dizajn pa poništi natječaj.

Dizajnerica Ira Payer poručila je kako Vlada koja tako lako reterira pod pritiskom gomile čiji se patriotizam očituje u potrebi da im grb bude pokraj auspuha, i zemlja u kojoj nitko ne razlikuje kvadrate od kockica, i ne zaslužuje bolje.

Teoretičar dizajna Feđa Vukić, smatra velikim problemom povučeno nagrađeno rješenje.

Neimenovani dizajner protestira da nema puno reći, jer ministar organizira natječaj, a onda ga poništi zato što je Tomislav Karamarko tako rekao. Dodaje kako se radi se o kvadratima na registarskim pločicama, a ne o kockama, kako ih nazivaju i Ostojić i Karamarko i velik dio javnosti. On drži da je to znak povratka u devedesete, a kompleksi se lako mogu vidjeti i kroz to što samo pojedine europoske zemlje na zastavi i tablici imaju grb.

Nagrađeni dizajnerski tim u četvrtak nije htio komentirati situaciju, jer nije dobio službenu odluku o ovom pitanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene