Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Često se hvalimo čistim, prekrasnim morem. No, i kod nas sve češće valja pripaziti kod izbora mjesta ljetovanja. Brojne su plaže onečišćene, a na mnogima se moraju plaćati ulazi, od parkirališta do mjesta za ručnik na plaži. A tek onda...


Najčešće se ponavljaju ista mjesta zagađenja pa se već otprilike znaju 'crne točke' na Jadranu.

Vezani članci Ivana Ćubelić Stanovnici Vranjica bore se za život i zdravlje: ''Inspekcije ne reagiraju, jednostavno nas samo odbiju..." Zagađenje u Stobreču Zagađenje u Stobreču: Površinom mora pluta gorivo, smrad se širi uvalom

U Velome Lošinju na plaži, jednoj od crnih točaka, ima kupača. I ovdje se, kao i u Kominu i na otoku Mljetu, u more izlijeva kanalizacija.

>> Kaštela: Inspekcija zaustavlja pražnjenje septičkih jama u more

I na lovranskoj plaži kanalizacija je kupačima zagorčavala život. Čak i nakon tri godine na plaži hotela Park u Rijeci vidljive su posljedice zagađenja fekalnim bakterijama. No, ljudi se unatoč tomu kupaju.

Kanalizacijski ispusti uz plaže raspoređeni su u gotovo svim turističkim mjestima na jadranskoj obali i teško da će se taj problem ubrzo riješiti. 

Rješenje je jednostavno - tijekom zime treba izgraditi kolektore i udaljiti ispuste od kupalilišta. No, to je teško izvedivo jer jako mnogo košta.

Kupačima ostaje utjeha da je na plažama koje se naplaćuju ulazi more barem čisto. No, to poskupljuje ljetovanje i do 300 kuna na tjedan po osobi, a pitanje je što se kupačima nudi za taj novac.

Za ulazak na plažu treba izdvojiti 12 kuna. Ležaljka se dodatno naplaćuje, suncobran također. U cijenu je uračunat tuš, malen komad plaže za ručnik, ali nikako mir.

U Tučepima na Krku ili u Biogradu ne naplaćuje se ulaz, ali parking stoji od 50 do 100 kuna.
 
Na plaži Hangar u Vodicama ulaz se ne plaća. Plaža je prekrivena ležaljkama koje stoje 25 kuna. 

Najskuplja plaža u hrvatskoj je Bonj na Hvaru. Ležaljka suncobran i stol tamo stoje od 300 do 600 kuna. Tamo gost dobije mir, kvadrat luksuzne plaže, svježe voće i hladne ručnike.

Više u video dodatku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju