Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni pregovarač optimističan

Drobnjak: Jako dobri izgledi da pregovore završimo do kraja lipnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jako su dobri izgledi da pregovore završimo do kraja lipnja, ako ne tada, onda sigurno u srpnju, izjavio je glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak u Hrvatskom saboru, tijekom rasprave o izvješću o radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora u drugoj polovici 2010.

Drobnjak je rekao da nedavni sastanak ministara vanjskih poslova članica EU, iako nije objavljen datum završetka hrvatskih pregovora, ipak tome šire otvorio vrata, posebno s obzirom na poziv Europske komisije na što skoriju izradu završnih stajališta za preostalih četiri otvorena pregovaračka poglavlja.

'To znači da su jako dobri izgledi da preostala poglavlja zatvorimo do kraja lipnja, a ako ne u lipnju, onda sigurno nekoliko tjedana poslije, u srpnju, te da ugovor o pristupanju EU potpišemo tijekom poljskoga predsjedanja', poručio je. Hrvatska, dodao je Drobnjak, u lipnju očekuje formalni datum pristupanja u EU, odnosno da Europska komisija tehnički datum 1. srpnja 2013. službeno i potvrdi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Monitoring nije nadzor' Francuska vjeruje da će Hrvatska do lipnja završiti pregovore Slika nije dostupna Mađarski premijer o izgledima 'Hrvatska bi mogla završiti pregovore do kraja lipnja'

>> Pusić: Pregovori bi trebali završiti 23. i 24. lipnja

'Izlazimo iz razdoblja neizvjesnosti i ulazimo u razdoblje sigurnosti i izvjesnosti', naglasio je, zahvalivši Saboru i Nacionalnom odboru na, kako je rekao, presudnoj potpori pregovaračkom timu. Isto misli i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, također uvjerena kako ima zgleda da pregovori završe do kraja lipnja, 'jer je za nas iz niza razloga to jako važno'.

Na idućem sastanku Europskog vijeća 23. i 24. lipnja očekuje i formalnu potvrdu 1. srpnja 2013. kao datuma ulaska Hrvatske u EU. Pusić je izvijestila kako je od 35 pregovaračkih poglavlja Hrvatskoj za zatvoriti ostalo još samo pet - tri sadržajna (Pravosuđe i temeljna prava, ribarstvo te tržišno natjecanje) i dva tehnička (financijske i proračunske odredbe te ostala pitanja). 'Nadam se da je ovo predzadnje izvješće prije nego završimo pregovore', poručila je zastupnicima, koji u ovom trenutku raspravljaju o izvješću njezina Odbora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene