Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drobnjak: Ispunjena mjerila za otvaranje triju poglavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Bruxellesa je službeno potvrđeno da je Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje triju pregovaračkih poglavlja - Sloboda kretanja roba, Poljoprivreda te Socijalna politika i zapošljavanje, rekao je glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak.

"Konačno je krenulo. Radna skupina je konačno počela funkcionirati učinkovito i mi smo zadovoljni činjenicom da je službeno konstatirano da je Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje triju poglavlja. To je važna stvar u pregovorima i uskoro očekujemo poziv za predaju pregovaračkih stajališta", rekao je Drobnjak novinarima, nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poglavlja 11 i 22 Jandroković u Bruxellesu, RH zatvara dva poglavlja pregovora Slika nije dostupna Pristupni pregovori Drobnjak: Ostalo je posla u još samo šest poglavlja

Predsjednica Odbora Vesna Pusić kazala je kako o EU ovisi kada će biti otvoreni pregovori o tim poglavljima.

"Računamo da će se barem dva, ako ne i tri otvoriti na međuvladinoj konferenciji, 21. travnja", rekla je Pusić, dodajući kako očekuje da će se do kraja lipnja otvoriti većina poglavlja.

Izvijestila je da je glavna tema današnje sjednice bila usvajanje pregovaračkih stajališta za socijalnu politiku i zapošljavanje.

"Bilo je primjedbi na sposobnost državne uprave da provede sve mjere predviđene u ovom području, s obzirom da je riječ o visokim kriterijima zaštite na radu i zapošljavanja manjina", kazala je Pusić.

Zamoljena da komentira kašnjenje u planiranom usklađivanju hrvatskih zakona s europskom pravnom stečevinom, Pusić je kazala kako Sabor ovisi o prijedlozima zakona koji stignu iz Vlade, što je, kaže, bila boljka i u prošlom mandatu.

"Nadamo se da će se Vlada bolje organizirati i koordinirati sa Saborom, kako bi se usklađivanje zakona izvršilo u predviđenim rokovima. Bez poštivanja tih rokova cijeli proces neće završiti na vrijeme, koliko god ga mi efikasno pratili", dodala je Pusić.

Sabor je, umjesto planiranih 27, u prvom kvartalu ove godine s europskim propisima uskladio tek deset zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene