Dražen Bošnjaković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Dražen Bošnjaković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Dražen Bošnjaković novi je ministar pravosuđa.


Dražen Bošnjaković rođen je 1961. godine u Vukovaru, a do svoje osamnaeste godine živio je u Iloku s bakom i djedom, jer su mu roditelji bili na privremenom radu u Njemačkoj. Osnovnu i srednju školu završio je u Iloku s odličnim uspjehom, a potom je upisao Pravni fakultet u Zagrebu.

Vezani članci Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Bošnjaković otkrio kada bi se mogla dovršiti procedura za pomilovanje Huanita Luksetića Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Bošnjaković: Predstavljeno je kao da bi Huanito bio bačen u tamnicu, a on ćeliju ne bi ni vidio

Član je HDZ-a i bivši ministar u Vladi Jadranke Kosor. Oženjen je sutkinjom Lidijom, s kojom živi u Ivanić Gradu i imaju troje djece.

Profesionalna karijera

Na početku profesionalne karijere je radio je u službama Skupštine općine Ivanić Grada, a od 1993. do 1997. radio je kao tajnik Sisačko-moslavačke županije. Nakon što je počeo s radom u javnim službama, otvorio je odvjetnički ured i radio kao odvjetnik sve dok nije ušao u politiku.

23. prosinca 2003. godine postao je saborski zastupnik. U saboru je bio do 11. siječnja 2008. godine kada je preuzeo funkciju državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa. Već duže vrijeme je bio član središnjeg odbora HDZ-a te potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a u Zagrebačkoj županiji.

U saboru je obnašao nekoliko dužnosti pa je tako bio predsjednik Odbora za zakonodavstvo, član Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zastupnika, član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, član Mandatno-imunitetnog povjerenstva te član Odbora za europske poslove.

U Vladi Jadranke Kosor bio je predložen za novog ministra pravosuđa umjesto Ivana Šimonovića.