U Istri i na Kvarneru u četvrtak oko podneva se nije mogla popiti kava. Oko 600 ugostiteljskih objekata u pet do podne zatvorilo je svoja vrata na sat vremena kako bi upozoriti Vladu na velike probleme u poduzetništvu, visoki PDV i ne-mogućnost dobivanja poduzetničkih kredita. Taj potez ugostitelja komentirao je predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Janominić.


Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Janominić u Dnevniku Nove TV kaže da će ugostitelji nastaviti razgovarati o svojim problemima.

Vezani članci Dino Kozlevac, načelnik stožera civilne zaštite istarske županije Čelnik istarskog stožera Dino Kozlevac: "Naš sustav funkcionira kao švicarski sat. Ugostiteljstvo u Istri nije problem" Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19"

''Ovo je bila naša jedina akcija koju smo imali u ideji da probamo skrenuti pozornost na sebe i napokon je uspjelo. Naravno da se tu ne radi samo o ugostiteljima. U problemu su sve slične struke, pogotovo sve one vezane uz turizam'', kazao je Janominić.

Janominić ističe da ugostitelji ne traže nikakve posebne mjere, a ključno je to da brojni ugostitelji neće dočekati proljeće.

''Najveći problem je što novac ne možemo posuditi jer smo kao struka u crvenom i jer banke nisu dovoljno lude da daju novac okolo gdje vjeruju da ga neće naplatiti. Ono što je bilo najavljivano tako pompozno u trećem i četvrtom mjesecu – HBOR, HABAG i krediti – to je zapelo i ne ide nigdje. Ovih milijardu kuna za koje se govori da je rezervirano neće to pokriti'', objasnio je Vedran Janominić.

Otkrio je da anketa provedena na 500 objekata pokazuje da 40 posto vlasnika objekata neće dočekati proljeće, a njih 80 posto očekuje ozbiljno smanjenje broja zaposlenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr