Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema prodaje sira i vrhnja na otvorenom

Drama na tržnicama: Kumice protiv vitrina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava drama na hrvatskim tržnicama. Suze zbog promjena koje bi mogle ugroziti mala domaćinstva.

Pod pritiskom Europske unije došao je kraj tradicionalnoj prodaji sira i vrhnja na otvorenom. Nakon 30 godina prodaje sira i vrhnja, i po kiši i po snijegu, Ljubica Kamenarić je neutješna. 'Živimo od mliječnih proizvoda, to što dobijem 400 kuna, od toga živimo šest nas u kući', rekla je. Kako će dalje prehranjivati četvero djece, ni sama ne zna.

Pročitajte i ovo Povrtlari rano proljeće Svi se pripremaju za Uskrs: Pune ruke posla za vrijedne povrtlare, a neće nedostajati ni mesnih delicija po novim cijenama Vatrogasci se bore s velikim požarom u Kineskom tržnom centru u Beogradu - 5 Stavljen pod kontrolu VIDEO/FOTO Lokaliziran velik požar u Beogradu: Objavljene snimke iz zraka, stručnjakinja upozorila na zagađenje zraka

Tržnice će se pobrinuti o trošku postavljanja vitrina, no kumice će iz svog džepa izdvajati novac za potrošnju struje i povećanu cijenu najma. Od ponedjeljka će i na zagrebačkim tržnicama sir i vrhnje se kupovati u vitrinama. Naime, dio je to prilagođavanja pravilnicima EU.

Jedini prihod za dom i režije

Vrhnje se danas ulijevalo sa strahom. 'Ako bude preskupo, ako budu velike cifre, mi to ne možemo izdržati', pojasnila je Ana Klanjec. 'Mi nemamo na selu od čega živjeti. To mi je jedini prihod koji imam za dom, za režije i za život', rekla je Marija Kamenarić. 'Kolike godine jedu i nikad se nitko nije otrovao', smatra Ankica Ferenčak.

Iako u Tržnicama pozdravljaju standardizaciju, smatraju kako Unija polako ubija hrvatsku tradiciju kumica, sira i vrhnja. 'One to drže na jedan poseban način, na otvorenom. Tu se osjete i mirisi, vide se boje. Kada to sve uđe u vitrinu, gubi se taj šarm, boje, okusa, mirisa, jedne komunikacije, jednog probanja', uvjeren je Miro Bakrač, glasnogovornik Tržnica Zagreb.

>> 'Treba preispitati nova pravila o prodaji sira i vrhnja'

I oni koji koriste vitrine, žale se na loše uvjete, pogotovo u kišno doba. 'Mi smo ispod kišobrana koji su točno veliki koliko i vitrina. Mokri smo, sa strujom radimo, ako netko razbije tu vitrinu, mi sami plaćamo', požalila se Narcisa Čadek. Kumice poručuju kako priča o novom režimu ovdje ne završava. Neće ga prihvatiti, borit će se za očuvanje stoljetne tradicije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene