Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska poljoprivredna komora

'Treba preispitati nova pravila o prodaji sira i vrhnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je danas da se preispita odluka o zabrani prodaje tradicionalnih mliječnih proizvoda na tržnicama na otvorenim štandovima kao dosad, koja će se primjenjivati od ponedjeljka, jer smatraju da 'primjena dijela propisa koji nisu usklađeni sa zakonodavskovom EU' dovodi do uništavanja hrvatskih posebnosti.

Prema rješenju Sanitarne inspekcije, sir i vrhnje će se moći, prema pravilniku o higijeni hrane, prodavati u zatvorenim i rashlađenim vitrinama, na temperaturi između četiri i osam stupnjeva. U priopćenju što ga je potpisao tajnik Komore Damjan Bogdanović traži se da se odluka preispita na međuinstitucionalnom sastanku, jer budući da se sir i vrhnje tradicionalno prodaje u vanjskim uvjetima, smatraju da bi uvođenjem novih temperaturnih standarda, kako to zahtijeva Sanitarna inspekcija, proizvod izgubio karakteristiku tradicionalnog proizvoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljute zbog novih pravila Majka premijerke kumici: To vodi SDP, ona se neće miješati Slika nije dostupna Nema prodaje sira i vrhnja na otvorenom Drama na tržnicama: Kumice protiv vitrina

>> Kumice na Dolcu ostaju bez klupica za prodaju sira i vrhnja!

U komori napominju da Odluka EU komisije br. 509/2006 tradicionalne proizvode izdvaja iz standarda o hrani ukoliko nije dokazana opasnost po zdravlje. 'Ukoliko u 130 godina tradicije nije zabilježen nijedan incident oko sigurnosti hrane, za postojanje prijetnje zarazi mora biti izrađena studija o opasnosti na znanstvenim osnovama da bi bilo prihvatljivo navedeno obrazloženje', ističe se u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.

Drže da se takvim postupkom čini se nepopravljiva šteta obiteljskim gospodarstvima i hrvatskom gospodarstvu uz malu uslugu krupnom kapitalu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene