Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strasti oko naslovnice tjednika Novosti s MIG-ovima i dalje se ne stišavaju, a sa svih strana stižu osude.


Nakon što je u najnovijem broju tjednika 'Novosti' kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV) na naslovnici objavljena fotografija dvaju hrvatskih Migova uz naslov 'Obadva, obadva su pala!', još uvijek dolaze reakcije udruga koje takav postupak osuđuju, a neke i ocjenjuju da je to uvreda za Hrvatsku te traže daljnje uskraćivanje financiranja tog tjednika i zabranu tiskanja.

Vezani članci Hrvatska nabavila borbene avione - 3 Bilo je korupcije? Franzuci istražuju prodaju Rafalea Indiji Ilustracija, MIG-29 Bugari tvrde da su im Srbi srušili MIG-29, reagiralo Ministarstvo obrane: "Tvrdnje su netočne i zlonamjerne..."

>> Novosti: 'Prijete nam bombom zbog 'Obadva, obadva su pala''

Nezavisni dragovoljci hrvatski pozvali su predsjednika SNV-a Milorada Pupovca da se žurno očituje vezano uz naslov objavljen u Novostima. 'Zahtjevamo od Milorada Pupovca da odmah zaustavi tiskanje glasila Novosti koje iz dana u dan vrijeđa hrvatske branitelje i građane Republike Hrvatske', stoji u priopćenju.

SDF: Skretanje pažnje na jeftin i vulgaran način

Na naslovnicu je reagirao i Srpski demokratski forum (SDF) navodeći da takvom naslovnicom uredništvo Novosti na jeftin i vulgaran način skreće pažnju s otvorenih tema važnih za zaštitu i promicanje prava Srba u Hrvatskoj i otvara teme koje vode u pravcu daljnjih konfrontacija i sukoba. U priopćenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula navodi se da je sasvim nejasna poruka koja se željela poslati javnosti takvom naslovnicom.

'Odbacujemo i osuđujemo ovakve neozbiljne i neodgovorne pokušaje samoreklame i izražavanja novinarskih sloboda bez osjećaja odgovornosti, kako za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tako i za razvoj i jačanje odnosa između hrvatskog i srpskog naroda', stoji u priopćenju SDF-a. Udruga hrvatskih branitelja Tvrđava Knin navodi da je degutantna i provokatorski smišljena naslovnica Novosti dirnula u dušu i svetinje Domovinskog rata te se s pravom trebamo upitati koristi li takav tjednik kao informativni tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ili se očito i vidljivo korisiti isključivo za obrušavanje na Domovinski rat i sve Hrvate koji su poginuli u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

Ta Udruga navodi da Novosti u cjelosti financira hrvatska vlada i poziva sve one koje podupiru i financiraju taj tjednik da uskrate daljnje financiranje i održavanje tjednika koji se udaljio od onoga što je zapravo trebao biti. (Hina)