Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest zarobljenika

'Udario me preko uha, a tada sam bio već sav polomljen - i nastavio udarati nogama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Vasiljković devet godina izbjegavao izručenje iz Australije, napokon je u srijedu izručen Hrvatskoj. Za ratni zločin sudi mu se u Splitu.

Dragan Vasiljković danas je prvi put ispitan u Hrvatskoj, na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Tereti ga se zbog ratnog zločina protiv zarobljenika i civilnog stanovništva. Njegov odvjetnik nakon ispitivanja rekao je kako je Vasiljković otklonio svaku odgovornost i najavio žalbu, a uskoro će izabrati svoj odvjetnički tim.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

U petak je pred splitski sud došao i njegov bivši zarobljenik Ivan Turudić.

'Nakon zarobljavanja i ranjavanja dovode me na spomen dom na Šamaricu .... Nakon mučenja premlaćivanja prolomio se glas stiže kapetan dragan. Tu nastaje muk i tišina On kaže šta čekate pokoljite ustaše, baci to tamo..', ispričao nam je Ivan Turudić, predsjednik Društva logoraša sprskih koncentracijskih logora, SD županije

Uvjeren je da mu je samo razmjena spasila život, ali kaže ranjenog ga je nastavio tući Vasiljković osobno.

'Udario me preko uha, a tada sam bio već sav polomljen i nastavio udarati nogama', prisjetio se.

Ističe, Vasiljković je taj koji je odlučivao.

'Očekujem maksimalnu kaznu zatvora. Mnogi očekuju maksimalnu kaznu+', poručio je, a o kazni će odlučivati sud.

U nastavku pročitajte današnji tijek događanja.

13:30 - Dragan Vasiljković istražiteljima u Županijskom državnom odvjetništvu je rekao kako se ne osjeća krivim za ratne zločine za koje ga se optužuje. Na ispitivanje je stigao vozilom kojeg je osiguravao je jedan terenac zajedno s dva policijska kombi vozila. Sva su vozila imala uključena rotacijska svjetla i sirene.

Darko Stanić, Vasiljkovićev odvjetnik po službenoj dužnosti, kazao je novinarima da je na prvom ispitivanju u Hrvatskoj Vasiljković zanijekao krivnju za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. Te da je najavio otkazivanje punomoći Staniću i angažiranje odvjetničkog tima.

ZATVORENICI KAPETANA DRAGANA 'Udario me nogom i onim vojničkim čizmama u lice, tako da sam pao dolje'

12:30 - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojeg Hrvatska tereti za ratni zločin, noć je proveo u splitskom zatvoru Bilice. Oko podneva, Vasiljković je stigao na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu gdje je u tijeku ispitivanje na kojem se očekuje iznošenje obrane.

Dodjeljen mu je odvjetnik po službenoj dužnosti Darko Stanić kojeg ne mora prihvatiti. U slučaju da otkaže Darku Staniću, on će i dalje biti nadležan za sve hitne radnje u postupku dok drugi odvjetnik ne donese potpisanu punomoć za zastupanje i preuzme Vasiljkovićevu obranu.

Ispitivanje u tužiteljstvu vodi Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, koje je pokrenulo postupak protiv Vasiljkovića. 

OSJETLJIVA SITUACIJA Kapetan Dragan bit će sam, daleko od ostalih zatvorenika

Podsjećamo, nakon što je Dragan Vasiljković devet godina izbjegavao izručenje iz Australije, napokon je u srijedu izručen Hrvatskoj. Za ratni zločin sudit će mu se u Splitu. Do zatvora su ga u organizaciji Ministarstva pravosuđa i pod posebnim mjerama opreza doveli policajci u kombiju. Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković je smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji će biti sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene