Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dr. Radovan Vukadinović

O izlasku Velike Britanije iz EU: 'Imat ćemo čitav niz financijskih i drugih potresa na jednoj i na drugoj strani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Proces razduživanja će biti dug i bolan', upozorava Dr. Vukadinović na posljedice izlaska Britanije iz EU koje će za sobom povući niz potresa.

Gost Dnevnika Nove TV dr. Radovan Vukadinović, odličan poznavatelj europskih procesa odgovorio je na pitanja o posljedicama eventualnog izlaska Velike Britanije iz Unije.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Slika nije dostupna na kocki 500 000 radnih mjesta Londonski gradonačelnik: "Treba nam novi referendum o Brexitu"

Profesore, prva posljedica eventualnog izlaska iz Unije skok je eura. Nitko ne može procijeniti koliko će to trajati i koje posljedice može imati?

Posljedice je za sada prilično teško predvidjeti. Očito je da će slabljenje funte koje je već na neki način krenulo biti pokazatelj te promjene. Ne treba zaboraviti da ako dođe do britanskog izlaska da će to biti jedan dugoročan proces, neki kažu da bi mogao trajati punih sedam godina. Proces razduživanja koji će biti dug i bolan. Imat ćemo čitav niz financijskih, da ne govorimo o svim drugim potresima koji će uslijediti i na jednoj i na drugoj strani.

Ostane li Velika Britanija u Uniji koje će ustupke Bruxelles dati Londonu?

Ako se dogodi da pobijedi alternativa za ostanak, onda je jasno da će Bruxelles morati biti spreman na pružanje nekih ustupaka. Jedan od osnovnih ustupaka će biti napuštanje ideje o velikoj federalizaciji Europe. Što će praktički značiti da će Velika Britanija, a time i mnoge druge članice, dobiti mogućnost jačeg isticanja svojih nacionalnih interesa, da će konkretno u slučaju Velike Britanije vrata migrantima biti zatvorena ili poluzatvorena, da će možda Velika Britanija plaćati nešto manje nego ovog trenutka i niz tema za koje su Britanci biti zainteresirani da ostanu izvan kompetencija Europske unije. To znači da će pitanja poreza, obrane, unutarnje sigurnosti ostati isključivo u britanskoj nadležnosti, za što se onda Cameron može dalje zalagati.

Ako Britanija napusti Uniju hoće li Škotska ponovno pokrenuti postupak neovisnosti?

Škoti su već najavili da ako dođe do napuštanja Unije, da će pokrenuti novi referendum. Rekao bih da je to više nego sigurno. Naime, u Škotskoj je izrazito velika podrška ostanku u EU i možemo reći da jedan dio Britanaca koji se nalaze u Londonu i Škoti su oni koji se najviše zalažu za ostanak Velike Britanije u EU. Ako se izađe iz EU, Škotska će tražiti mogućnost svog referenduma i stvaranje svoje nezavisnosti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene