Zrakoplovi, koji sudjeluju u gašenju požara, prema dosadašnjim podacima, potrošili gotovo milijun i dvjesto tisuća litara kerozina, potvrđeno je iz Ministarstva obrane Novoj TV.


Litra kerozina Oružane snage stoji 3,90 kuna, pa su od početka požarne sezone do sada ukupno potrošili više od 4.600.000 kuna. Iznos nije konačan.

Vezani članci U požaru je stradao veći broj pomoćnih prostorija svetišta, ali je kip Majke Božje Bistričke ostao čitav U velikom požaru u svetištu izgorjele brojne prostorije, ali ostao je jedan detalj: "Zanimljivo je da je plastični kip netaknut" Požar na gospodarskoj zgradi Svetišta Majke Božje Bistričke Buktinja u Svetištu Majke Božje Bistričke: Izgorjela dvorana i predavaonica

Zračne snage cijelu požarnu sezonu iznimno aktivno sudjeluju u pomaganju zemaljskim snagama. Tako je jedan od posljednjih primjera ona od danas. Protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, sa svim raspoloživim snagama preusmjerene su oko 15:30 sati na najnovije požarište Kožino kod Zadra, a ranije su uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, izvijestio je MORH.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar.

Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.

Zračne snage se raspoređuju i na druga požarišta u Zadarskoj županiji. Iz MORH-a su izvijestili da se zračne snage raspoređuju i na požarištima u Kašiću, Slivnici, Smilčiću i drugim požarištima u Zadarskoj županiji

Još je uvijek aktivno požarište i na otoku Hvaru gdje požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV. Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta.