Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene motornih benzina od ponoći će biti korigirane za jednu lipu, dok će cijena eurodizela porasti za devet, a lož ulja i plavog dizela za četiri, odnosno pet lipa po litri.


Pri tome će Eurosuper 95 poskupjeti za lipu, a eurosuperi 98 i 100 pojeftiniti za jednu lipu, dok će cijena eurodizela porasti za devet, a lož ulja i plavog dizela za četiri, odnosno pet lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas na svojim web stranicama objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 27. studenog do 10. prosinca.

Vezani članci Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Nove cijene goriva: Dobre vijesti za vozače benzinaca, ne tako dobre za dizelaše Pale cijene goriva (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Utorak donio dobre vijesti za vozače: Pojeftinili i benzin i dizel

Nakon što su u protekla dva obračunska razdoblja cijene motornih benzina bilježile smanjenje za po 30-ak lipa, od ponoći će doći do njihove neznatne promjene. Ministarstvo je, naime, najvišu cijenu eurosupera 95 utvrdilo na 10,19 kuna po litri, što je jednu lipu više od dosadašnjih 10,18 kuna.

Za jednu lipu bit će pak niža cijena eurosupera 98, koji u iduća dva tjedna može najviše koštati 10,51 kunu (do sada 10,52 kune), te eurosupera 100 kojemu je najviša cijena 10,72 kune (do sada 10,73 kune). Dizelska će goriva od ponoći poskupjeti, najviše eurodizel koji će biti skuplji za 9 lipa po litri i njegova će najviša cijena biti 9,92 kune (do sada 9,83 kune).

Cijene loživih ulja od ponoći će biti više za 4, odnosno 5 lipa po litri - najviša cijena običnog loživog ulja može biti 7,06 kuna (do sada 7,02 kune), a euro plinskog ulja 7,30 kuna (do sada 7,25 kuna). Za pet lipa će od sutra poskupjeti i plinsko ulje obojano plavom bojom tzv. plavi dizel kojemu će najviša cijena biti 6,27 kuna (do sada 6,22 kune).

Cijene naftnih derivata utvrđuju se sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a promjena cijena ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, dok maksimalno povećanje ili smanjenje u postotku može biti tri posto.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata koje vrijede idućih 14 dana. Tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook